ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 8 Νοεμβρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κριτική άποψη της κας Μαρίας Παπάτου "Δε σε είδα δε σε ξέρω - Ελένη Δαφνίδη" Εκδόσεις Ψυχογιός!






Ο Κομφούκιος είπε «πριν ξεκινήσεις ένα ταξίδι για εκδίκηση, σκάψε δύο τάφους». Ο Γκάντι συμφωνούσε μαζί του μιας και είχε πει: «το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το οφθαλμός αντί οφθαλμού, είναι να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό». 

Τα ήξερε όλα αυτά η Ιωάννα, φυσικά και τα ήξερε, μορφωμένη κοπέλα ήταν στο κάτω κάτω, κοτζάμ πτυχίο ψυχολογίας διέθετε. Έλα όμως που όσα δύσκολα είχε βιώσει στα εφηβικά χρόνια εξ αιτίας της συμμαθήτριας Μόλι, αντί να καταλαγιάζουν με το πέρασμα του χρόνου -δώδεκα χρόνια είχαν περάσει από τότε, δεν τα λες και λίγα- αυτά φούντωναν και θέριευαν. 

Μια λέξη αναβόσβηνε στο μυαλό της σαν επιγραφή νέον στο Λας Βέγκας που την κρατούσε στη ζωή: ΕΚΔΙΚΗΣΗ. Και φτάνει το πλήρωμα του χρόνου• βάζει και η ηρωίδα μας λίγο το χεράκι της -να τα λέμε κι αυτά- και η εχθρός Μόλι χάνει την εκπομπή της, το σπίτι της, το γραφείο της -διακεκριμένη ψυχολόγος βλέπετε-, το σύντροφό της. 

Γίνεται με λίγα λόγια τέσσερα άλφα. Μάλιστα, 4! Ούτε ένα γιατί θα ήταν μπύρα , ούτε τρία γιατί θα ήταν γνωστή εταιρεία ζυμαρικών! Μα πώς κατέληξα να γράφω για ζυμαρικά; Τι έλεγα; Α, ναι! Έτσι η εχθρός Μόλι που μπορείς να την πεις και πανώλη -χαρακτηρισμός της Ιωάννας να μην παρεξηγηθώ στα καλά καθούμενα- γίνεται από βραβευμένη πρωτοεμφανιζόμενη παρουσιάστρια άνεργη, άφραγκη, άστεγη και απογοητευμένη -τα τέσσερα άλφα που προέγραψα! Ανέραστη δε θα πω, έχω τους λόγους μου… 

Εκδίκηση πήρε η Ιωάννα, ευτυχισμένη όμως νιώθει; Δε σας κρατήσω σε αγωνία και θα προβώ σε αποκαλύψεις: ΟΧΙ! Για λίγο, για πολύ λίγο, η εκδίκηση της είχε τη γεύση της επιτυχίας – ευτυχίας. Μέχρι τη μέρα που έρχονται τα πάνω κάτω, τα μέσα έξω…και ο δεύτερος τάφος που έχει αναφέρει ο Κομφούκιος! 

Χάνει με τη σειρά της την ηρεμία της, το κρεβάτι της, την πετάνε στα σκουπίδια -κυριολεκτικά-, μπαίνει στη ζωή της ο Πειρατής κι όχι μόνο… Δεν θα αναφερθώ στις ξεκαρδιστικές σκηνές, στους έξυπνους διαλόγους, στις αλλοπρόσαλλες τραγελαφικές καταστάσεις, στην ευφυέστατη πλοκή, τους υπέροχους ήρωες που πλαισιώνουν την ιστορία της. Ούτε θα αναφερθώ, φυσικά, και στην Ελληνίδα μάνα που κάνει κι αυτή την εμφάνισή της -αλίμονο! Ένα μόνο θα πω: διαβάστε το! Όπως και δήποτε! 

Υ.Γ. Κι ένα ταψί γαλακτομπούρεκο φτιαγμένο από τα χεράκια μου θα έδινα προκειμένου να δω το βιβλίο αυτό ταινία!

ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΤΟΥ






ΕΛΕΝΗ ΔΑΦΝΙΔΗ

Η ΕΛΕΝΗ ΔΑΦΝΙΔΗ γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1978. Το 1996 αποφοίτησε από το κλασικό τμήμα του Παγκύπριου Γυμνασίου και ακολούθησε νομικές σπουδές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Παράλληλα ασχολήθηκε με τη στιχουργική και την ποίηση. Σήμερα εργάζεται ως δικηγόρος. Το μυθιστόρημά της Η ΕΞΟΛΟΘΡΕΥΣΗ ΤΗΣ ΜΠΑΡΜΠΙ έχει μεταφραστεί στα γερμανικά και στα τουρκικά, ενώ από τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ έχουν εκδοθεί δέκα μυθιστορήματά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου