ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ Κριτική άποψη της κας Μαρίας Παπάτου για το βιβλίο"Η Εφεύρεση των φτερών-Σου Μανκ Κιντ"Εκδόσεις Λιβάνη!






Η Σάρα Γκριμκιέ, γόνος πλούσιας και αριστοκρατικής οικογενείας του Τσάρλεστον κατά τα ενδέκατα γενέθλιά της, τον Νοέμβρη του 1803, δέχεται ως «δώρο» την συνομήλικη Χέσι ή αλλιώς Σκοτούρα, ως προσωπική της υπηρέτρια. Η απόρριψη του «δώρου» θα την βάλει σε μπελάδες αφού πρέπει να απολογηθεί γραπτώς για την ανάρμοστη συμπεριφορά της προς τις φίλες της μητέρας της που ήταν παρούσες. 

Οι έντονοι χαρακτήρες τους, το νεαρό της ηλικίας τους καθώς και η διεκδίκηση της ελευθερίας -τι κι αν είναι λευκή η Σάρα δε θα μπορέσει ποτέ να πραγματοποιήσει το όνειρό της να γίνει νομικός-, θα φέρουν κοντά τα δύο κορίτσια και θα ενωθούνε με δεσμούς φιλίας σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους ακόμη κι όταν οι περιστάσεις θα τους απομακρύνουν. 

Η αληθινή ιστορία της Σάρας Γκριμκιέ και της μικρότερης αδελφής της Αντζελίνας και οι αγώνες τους για την κατάργηση της δουλείας και τα δικαιώματα των γυναικών μαζί με την τόσο αριστοτεχνικά δουλεμένη και τοποθετημένη μυθοπλασία της συγγραφέως έχουν ως αποτέλεσμα ένα εξαιρετικό βιβλίο που καθηλώνει, μορφώνει, προβληματίζει μέχρι την τελευταία σελίδα.


Το ιστορικό αυτό βιβλίο βασισμένο σε αληθινά γεγονότα διανθισμένο με μυθοπλαστικά στοιχεία, με έντονες λυρικές σκηνές αλλά και σκηνές που σοκάρουν, γραμμένο σε πρώτο πρόσωπο μιας και οι ηρωίδες αφηγούνται τις ζωές τους, τις επιλογές τους, τα πάθη τους, τα λάθη τους, δικαιώνει στο έπακρο τον αναγνώστη για την επιλογή του ακόμη και τον πιο απαιτητικό.


Λίγα λόγια για τις αδελφές Γκριμκέ από το εισαγωγικό σημείωμα.


«Οι αδελφές Γκριμκέ γεννήθηκαν στους κόλπους της πλούσιας και ισχυρής αριστοκρατίας του Τσάρλεστον, μιας κοινωνικής τάξης που είχε ενστερνιστεί τις βρετανικές πεποιθήσεις περί ευγενών γαιοκτημόνων. Ήταν θεοσεβούμενες και αριστοκρατικές κυρίες, που κινούνταν στους ανώτατους κύκλους της κοινωνίας, κι ωστόσο, ελάχιστες γυναίκες του 19ου αιώνα «παρεκράτηκαν» τόσο επιμελώς. Υπέστησαν μια πολυετή, επώδυνη μεταμόρφωση και ήρθαν σε ρήξη με τις οικογένειές τους, το δόγμα τους, την πατρίδα τους και τις ίδιες τις παραδόσεις τους για να εξοριστούν και στο τέλος να γίνουν παρίες στο Τσάρλεστον. Οι αδελφές Γκριμκέ είχαν αποδυθεί σε μια πραγματική εκστρατεία με σκοπό όχι μόνο την άμεση χειραφέτηση των σκλάβων, αλλά και τη φυλετική ισότητα, μια ιδέα που ακόμη και οι οπαδοί της κατάργησης την έβρισκαν ριζοσπαστική. «Η Αμερικανική δουλεία ως έχει» είναι ένα φυλλάδιο που γράφτηκε από τη Σάρα, την Αντελίνα και το σύζυγο της δεύτερης Θίοντορ Γουέλντ που εκδόθηκε το 1839 από το οποίο επηρεάστηκε βαθιά η Χάριετ Μπίτσερ ώστε να γράψει 15 χρόνια αργότερα την «καλύβα του Μπάρμπα - Θωμά» Ήταν οι πρώτες γυναίκες υπέρμαχοι της κατάργησης της δουλείας και θεωρητικοί του αμερικανικού φεμινιστικού κινήματος.


Η Σάρα ήταν η πρώτη γυναίκα που έγραψε ένα κατανοητό φεμινιστικό μανιφέστο και η Αντζελίνα η πρώτη γυναίκα που μίλησε μπροστά σε νομοθετικό σώμα». Ένα βιβλίο για την δουλεία, την χειραφέτηση των γυναικών, το πείσμα ενάντια στο κατεστημένο. Ένα βιβλίο για όλους μας• για τα φτερά που ο καθένας πρέπει να ανακαλύψει ώστε να πορευτεί στη ζωή και να πραγματοποιήσει τα όνειρά του.

Μαρία Παπάτου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ



Προσθήκη λεζάντας

Η Σου Μανκ Κιντ είναι η πολυβραβευμένη και καταξιωμένη συγγραφέας των μυθιστορημάτων Η Κρυφή Ζωή των Μελισσών και Η Καρέκλα της Γοργόνας, που επίσης κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Λιβάνη.
Έχει γράψει ακόμα αρκετές βραβευμένες βιογραφίες, μεταξύ των οποίων το Traveling with Pomegranates, bestseller των New York Times, το οποίο συνέγραψε με την κόρη της, Αν Κιντ Τέιλορ.
Η Κιντ ζει στη Φλόριντα.


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου