ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 22 Αυγούστου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Κριτική άποψη της κυρίας Σωτηρίας Παπαρσένη για το βιβλίο"Ποιον αγαπάς;-Jennifer Weiner" Εκδόσεις Κλειδάριθμος!





Ένα λιτό εξώφυλλο φθινοπωρινών χρωμάτων με ένα φύλλο που του λείπει η καρδιά και ο τίτλος «Ποιον αγαπάς;» στολίζουν το νέο βιβλίο της Jennifer Weiner, γνωστής για τα best sellers της των New York Times. Το «Ποιον αγαπάς;» αποτελεί το δέκατο πέμπτο βιβλίο της. 

Ο Κλειδάριθμος, ένας εκδοτικός που μάς έχει χαρίσει πολλές επιτυχίες, δικαιώνεται γι’ άλλη μια φορά.



Ρέιτσελ και Άντι, δυο συνομήλικα οκτάχρονα παιδιά που θα συναντηθούν για πρώτη φορά στο χώρο ενός νοσοκομείου. Η Ρέιτσελ, ως γνώστης του χώρου, μιας και το πρόβλημα υγείας της την αναγκάζει να φιλοξενείται συχνά εκεί, θα τον πλησιάσει, θα προσπαθήσει να τον γνωρίσει και να τον καθησυχάσει λέγοντάς του ένα παραμύθι και χαρίζοντάς του ένα απ΄ τα αγαπημένα της χνουδωτά ζωάκια. Δυο παιδιά πάντα άλλωστε βρίσκουν τον τρόπο να επικοινωνήσουν παρά τις όποιες διαφορές τους.

Μερικά χρόνια αργότερα θα συναντηθούν ξανά, έφηβοι πια, ένας νεαρός μιγάς και μια καλομεγαλωμένη Εβραιοπούλα μέσω μιας φιλανθρωπικής οργάνωσης με σκοπό την κατασκευή σπιτιού για οικογένειες που έχουν ανάγκη. Γρήγορα θα ανακαλύψουν ο ένας στον άλλον την πρώτη αγάπη, άγουρη κι αθώα ακόμη. Για πρώτη όμως φορά από μια παρεξήγηση, θα βρεθούν υπόλογοι των διαφορών τους, σε οικογενειακό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο. Μα η αγάπη έχει μόνο αρχή… ποτέ τέλος.

Όλη η ζωή τους μπλεγμένη άλλοτε τρυφερά, ρομαντικά, αγαπησιάρικα κι άλλοτε υπερπηδώντας εμπόδια χιλιομετρικά κι όχι μόνο, στην προσπάθειά τους να συνεχίσουν την κοινή πορεία. Όντας ενήλικες, θα βρουν τον τρόπο, θα κυνηγήσουν τα όνειρά τους, που είναι εκ διαμέτρου αντίθετα, και άλλη μια κακή στιγμή, θα τους χωρίσει οριστικά. Ή ίσως και όχι…

Η συγγραφέας με τον στρωτό και περιγραφικό της λόγο δημιουργεί ένα τρυφερό και ρομαντικό μυθιστόρημα που εκτός της αληθινής αγάπης, προβάλλει τις ηθικές αξίες, μιλάει για την αγάπη και την φροντίδα μέσα στην οικογένεια, την αληθινή φιλία, τους ανθρώπους που βρίσκονται πάντα κάπου εκεί κοντά μας έτοιμοι να μας συμπαρασταθούν και εκείνους που δεν διστάζουν να ποδοπατήσουν ψυχές όταν πια δεν έχουν κάτι άλλο να κερδίσουν. Εγκατάλειψη και φροντίδα, δυο έννοιες αντίθετες μα και αλληλένδετες, σαν την ευτυχία και τη δυστυχία. Δεν μπορεί να υπάρξει η μια χωρίς την άλλη. 

Δυο διαφορετικές ζωές, δυο διαφορετικές οικογένειες, άλλο υπόβαθρο εκπαιδευτικό και οικονομικό, άλλες ανάγκες, άλλες φιλοδοξίες, άλλα όνειρα. Μα πάνω απ’ όλα η κοινή ανάγκη για το αληθινό, το οικείο, το γνώριμο, το ουσιαστικό. Κι όταν η ζωή δείχνει το σκληρό της πρόσωπο, οι ήρωες του βιβλίου σαν ήρωες της αληθινής ζωής, δεν εγκαταλείπουν τα «όπλα», πεισμώνουν, αναθεωρούν, στοχάζονται τα λάθη κι αρχίζουν πάλι απ΄ την αρχή!

Ένα βιβλίο αισιόδοξο και τρυφερό σαν φθινοπωρινή λιακάδα. Μέσα σε όλη την μουντάδα που καιροφυλακτεί, τα χρώματα παραμένουν  ζεστά, γήινα κι η αγκαλιά είναι πάντα ορθάνοιχτη για τους ανθρώπους που αγαπήθηκαν πολύ!

Σωτηρία Παπαρσένη για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ




Η Τζένιφερ Γουάινερ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας συγγραφέων μπεστ σέλερ των New York Times. Έχει γράψει δεκατέσσερα βιβλία, μεταξύ των οποίων τα μυθιστορήματα Καλή στο κρεβάτι, Φίλες για πάντα, Η συγγνώμη είναι η πιο σκληρή λέξη και In Her Shoes, το οποίο μεταφέρθηκε με μεγάλη επιτυχία στον κινηματογράφο. Ζει με την οικογένειά της στη Φιλαδέλφεια. Περισσότερες πληροφορίες γι’ αυτή μπορείτε να βρείτε στη διεύθυνση www.jenniferweiner.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου