ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Κριτική άποψη της κ. Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "Λίγη Ζωή-ΗΑΝΥΑ YANAGIHARA" Εκδόσεις Μεταίχμιο!





 περισσότερα για το βιβλίο εδώ


ΛΙΓΗ ΖΩΗ HANYA YANAGIHARA

Ατμοσφαιρικό, ψυχολογικό, συναισθηματικό μυθιστόρημα που όμως, δεν με κάλυψε απόλυτα.....

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Hanya Yanagihara, σε μια προσπάθεια να εμβαθύνει στην ζωή των πρωταγωνιστών, στις δημιουργικές τους ενασχολήσεις αλλά και να ελαφρύνει την βαριά ατμόσφαιρα που θ΄ακολουθούσε η αποκάλυψη της φριχτής παιδικής ηλικίας του ενός εκ των τεσσάρων φίλων, παρασύρεται σε μια ακατάσχετη φλυαρία! 

Από την αρχή του βιβλίου και έως την μέση του περίπου, ο αναγνώστης “μπουκώνεται”με περιττές και ανούσιες πληροφορίες, που προσωπικά με κούρασαν ακατάσχετα και αρκετές ήταν οι φορές που μ΄απέτρεψαν ώστε να το συνεχίσω....Αυτό που στην ουσία με κράτησε ήταν το κεντρικό θέμα του, η ανείπωτη σωματική και ψυχική κακοποίηση της παιδικής ψυχής αλλά και η ωδή σε μια μακρόχρονη φιλία 30 χρόνων και... 

Τέσσερις συμφοιτητές και φίλοι στα μετέπειτα δημιουργικά χρόνια της ζωής τους, μετά την αποφοίτησή τους μετακομίζουν στη Νέα Υόρκη, άφραγκοι αλλά με μεγάλα όνειρα και μόνο στήριγμα την φιλία τους! Ο ευγενικός και όμορφος Γουίλεμ φιλοδοξος ηθοποιός, ο Τζέι Μπι καλλιτέχνης, ζωγράφος, ο Μάλκομ τελειόφοιτος αρχιτέκτονας και ο τέταρτος της παρέας, ο σκοτεινός και αινιγματικός Τζούντ, ο οποίος και διαπρέπει, ως χαρισματικός δικηγόρος! Με το πέρασμα των χρόνων η φιλία τους, δοκιμάζεται αλλά και βαθαίνει εξαιτίας διαφόρων καταστάσεων αλλά και περήφανων κατακτήσεων, ο καθένας στον τομέα του! 

Ωστόσο την μεγαλύτερη έκταση του βιβλίου, την καλύπτει η αλλόκοτη και περίεργη πλευρά της προσωπικότητας του Τζούντ! Η προσέλκυση του παρελθόντος του, θ΄αποτελέσει μία πρόκληση για τους υπόλοιπους της παρέας! Η σταδιακή αποκάλυψη της τραγικότητας των παιδικών του χρόνων, σοκαρει τόσο τους ίδιους όσο και τους αναγνώστες. Δυνατά συναισθήματα, διεισδύουν στην ψυχή του αναγνώστη όταν πλέον, στην μέση περίπου του βιβλίου γίνεται γνωστο ότι ο Τζούντ “χαρακώνεται”και αυτοτιμωρείται, σε μια προσπάθεια να απενεχοποιηθεί από οδυνηρές αναμνήσεις και ότι τ΄άκρα του κινδυνεύουν με παράλυση, λόγω παρελθοντικής ασθένειας, όπως αρκετά πιθανό είναι, να σκανδαλίσει τον αναγνώστη και ο έντονος ομοφυλοφυλικός ερωτισμός που αποπνέουν οι σελίδες του βιβλίου! 

Στα μείον του βιβλίου ο μεγάλος, ανώφελος όγκος του! Ίσως, με μία προσεκτικότερη επιμέλεια ν΄αποφεύγονταν περιττολογίες και επαναλήψεις που φορτώνουν με περισσότερες άχρηστες σελίδες, κουράζουν και εξασθενούν την δυναμική του βιβλίου! 

Οι χαρακτήρες του, πολύ καλοί από την μια, προκαλούν την συμπάθεια του αναγνώστη με την καλοσύνη και αυτοθυσία τους! Από την άλλη, αηδία και φρίκη προκαλεί η ανείπωτη ανθρώπινη σκληρότητα και η αγριότητα που υφίσταται o μικρός Tζούντ καθώς και ο αγώνας που δίνει σε όλη την διάρκεια της ζωής του να γλυτώσει από τις ερινύες που τον κατατρέχουν και να ΄βρει την ψυχική του ηρεμία!

Συνοψίζοντας, πιστεύω ότι το θέμα του θ΄αγγίξει ευαίσθητες χορδές, γιατί ναι, θα μπορούσε ν΄αποτελέσει μία ελεγεία, σ΄αυτούς που αγαπούν απεριόριστα, που η αγάπη τους δεν έχει φυλο και χρώμα, σ΄αυτούς που πασχίζουν ν΄αποδείξουν την αγάπη και την στοργή τους, να ελπίζουν ότι θα εισακουσθούν και ότι θ΄αντέξουν μέχρι να έρθει η δικαίωσή τους!

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

περισσότερα για τη συγγραφέα μας εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου