ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Κριτική άποψη της κυρίας Σωτηρίας Παπαρσένη για το βιβλιο"Καρδιά απο πέτρα - Simon Scarrow" Εκδόσεις Διόπτρα!


περισσότερα για το βιβλίο εδώ



Το βιβλίο «Καρδιά από πέτρα» αποτελεί ένα ιστορικό δράμα που ήρθε να συμπληρώσει την επιτυχία των προηγούμενων μυθιστορημάτων του Simon Scarrow. Ο ίδιος, πολυταξιδεμένος, έχει καταφέρει να αποδώσει ιστορικά, ηθικοπλαστικά και λαογραφικά την εποχή της Γερμανικής εισβολής στην Ελλάδα στον μέγιστο βαθμό. Ένας Βρετανός συγγραφέας με ψυχή Ελληνική.

Η ιστορία ξεκινά στην Λευκάδα, σ’ ένα γαλάζιο νησί, με την παρέα τριών παιδιών, του Αντρέα, της Ελένης και του Πέτερ. Ο Πέτερ έχει συνοδέψει τον πατέρα του, Γερμανικής καταγωγής, στην Ελλάδα για μια αρχαιολογική έρευνα. Κοντά του ανακαλύπτει την «μαγεία» της ιστορίας, του Ελληνικού πολιτισμού και ταυτόχρονα δημιουργεί τη φιλία των παιδικών του χρόνων που θα στοιχειώσει την μετέπειτα ζωή του. Κι ομολογουμένως όχι μόνο τη δική του.

Ο πόλεμος κορυφώνεται και η έρευνα διακόπτεται μέχρι νεωτέρας. Ο πατέρας του Πέτερ αναγκάζεται να σταματήσει λίγο πριν ανακαλύψει έναν πολύ γνωστό τάφο. Λίγο πριν δει το όνειρό του να πραγματοποιείται. Τα τρία παιδιά αποχαιρετιούνται δίνοντας την υπόσχεση να συναντηθούν ξανά μόλις ο πόλεμος τελειώσει. Ο Πέτερ εκτός των δύο φίλων, αποχωρίζεται και τον πρώτο του έρωτα που έχει βρει μορφή στο πρόσωπο της Ελένης. Ο Αντρέας κι η Ελένη χωρίζονται κι αυτοί μιας κι ο Αντρέας κατατάσσεται στο Πολεμικό Ναυτικό για να υπηρετήσει την πατρίδα κι η Ελένη τραβάει το δικό της δρόμο.

1943 : Οι Γερμανοί έχουν φτάσει πια και στην Λευκάδα. Ο Αντρέας θα ξαναβρεί την Ελένη μέσα στον πόλεμο, όχι στο χωριό τους μα στα βουνά μιας κι οι δυο έχουν ταχθεί στο πλευρό των ανταρτών. Ζούμε λεπτό το λεπτό τον αγώνα των πατριωτών για την ελευθερία. Σημαντικότατες αναφορές γίνονται επίσης στο υποβρύχιο Παπανικολής. Η ιστορία μας ζωντανεύει μέσα απ΄ τη γραφή του Simon Scarrow. Την ίδια περίοδο ο Πέτερ, ενταγμένος κι εκείνος στον ίδιο πόλεμο φθάνει στο νησί. Αναζητά τους φίλους των παιδικών του αναμνήσεων μόνο που τώρα πια οι θέσεις τους είναι απέναντι κι η συνάντηση που υποσχέθηκαν δεν είναι πια επιθυμητή.

Καλογραμμένο βιβλίο, ιστορικά εμπεριστατωμένο, με γλαφυρές περιγραφές και ζωντανούς χαρακτήρες. Μια κινηματογραφική ταινία γραμμένη σε σελίδες χαρτιού. Γνωριμία με την Λευκάδα και τους κατοίκους της. Σκηνές μάχης στα βουνά, επιχειρήσεις καταδίωξης, επαφή με συνδέσμους, δολιοφθορές και αντίποινα. Πόλεμος, αίμα, πόνος και αγώνας για την ελευθερία. Κι απ΄ την άλλη πλευρά ποίηση, αρχαιολογικοί θησαυροί κι άνθρωποι που δίνουν τη ζωή τους για να προστατεύσουν αυτόν τον πολιτισμό.

Σε περίοδο πολέμου αλλάζουν οι προτεραιότητες κι οι ανάγκες. Αλλάζουν κι οι χαρακτήρες στον πόνο. Οι υποσχέσεις παγώνουν, οι όρκοι καταπατούνται. Χωράει στον πόλεμο η αγάπη; Αντέχει η καρδιά την προδοσία και την απώλεια; Ίσως….. μα τότε μεταμορφώνεται η καρδιά σε πέτρα. 

ΣΩΤΗΡΙΑ ΠΑΠΑΡΣΕΝΗ για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ



 περισσότερα για το συγγραφέα μας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου