ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Κριτική άποψη της κ. Σωτηρίας Παπαρσένη για το βιβλιο "Ο κήπος της μοναξιάς - Μαρία Χίου" Εκδόσεις Εξη!


Περισσότερα για το βιβλίο εδώ




«O κήπος της μοναξιάς» αποτελεί το τρίτο σε σειρά μυθιστόρημα της Μαρίας Χίου. Προηγήθηκαν τα «Χέρια γυμνά» και «Η σιωπή του ποταμού», το οποίο και απέσπασε το δεύτερο βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών στην κατηγορία μυθιστόρημα. Ένα βιβλίο διαφορετικό σε πλοκή και ιδιαίτερο στο στυλ γραφής, που συζητήθηκε και αγαπήθηκε πολύ από τους αναγνώστες.

Τρεις γυναίκες, άρρηκτα δεμένες με δεσμούς αίματος, η Αθηνά, η Ανθή, η Αλίκη, και ανάμεσά τους, σύντροφος πιστός μα και άδηλος εχθρός, η Δόμνα. Ένας σχεδόν αιώνας κρυμμένων μυστικών πίσω από μισάνοιχτα στόρια, προδομένα όνειρα και ερωτικές απιστίες. Ένας τιμωρός σε ρόλο Θεού που αναλαμβάνει να κλείσει τους παλιούς λογαριασμούς.

Η Αθηνά θα ερωτευτεί, χωρίς να το επιδιώξει, τον παντρεμένο γείτονά της. Δυο σπίτια, δυο οικογένειες, θα καταστραφούν απ’ το πάθος αυτό. Τα παιδιά τους θα πληρώσουν το τίμημα, την αμαρτία των γονιών τους. Μια προδοσία, ένας φόνος, μια «αυτοκτονία» θα έρθουν να προστεθούν στην ιστορία τους.

Η Ανθή θα μεγαλώσει έχοντας πάντα κοντά της τη Δόμνα. Θα χάσει τους γονείς της μα θα ‘χει εκείνη και τη Σμαρώ που θ΄ αναλάβει την ανατροφή των δυο κοριτσιών. Ο πόλεμος θα χάσει την τρομακτική του δύναμη με έναν έρωτα που θα δώσει νέα πνοή αλλά θα χωρίσει τα δυο κορίτσια. Μέχρι που η «μοίρα» θα τιμωρήσει ξανά την προδοσία. 

Η Αλίκη θα μεγαλώσει κι εκείνη σαν ορφανή συνεχίζοντας το οικογενειακό μοτίβο. Ένα πλάσμα δυστυχισμένο κι απόλυτα αποπροσανατολισμένο απ΄ τα σημαντικά και τα αληθινά. Μεγαλώνει με τη «θεία» Δόμνα και με άσβεστο μίσος προς τη μητέρα της, Ανθή. Ο γάμος της δεν θα μπορέσει να της χαρίσει την πολυπόθητη ευτυχία παρά την ολοκάθαρη αμοιβαία αγάπη. Η αδυναμία να τεκνοποιήσει, να ξορκίσει την κακή σχέση με τη δική της μητέρα θα γίνει μόνιμος σύντροφος και εφιάλτης της. Μέχρι την στιγμή που θα αποκτήσει το παιδί μα θα χάσει τον εαυτό της. Η Δόμνα θα είναι και πάλι εκεί, έτοιμη ν’ αναλάβει την μικρή Αλεξία.

Ένα βιβλίο ύμνος της ανθρώπινης φύσης, ένας λαβύρινθος μυστικών, ένας καταιγισμός προδομένων συναισθημάτων, το πάθος εκδίκησης διάχυτο κι η ιστορία που επαναλαμβάνεται με όλα της τα λάθη. Γοητευτικοί χαρακτήρες στέκουν απογυμνωμένοι μπροστά μας και μας καλούν να κατανοήσουμε, να συμπονέσουμε, να συγχωρήσουμε. Κυρίαρχες στην ιστορία οι γυναίκες, ευαίσθητες, αθώες ή πιο δυναμικές, χάνουν τις ισορροπίες πέφτοντας σε σφάλματα προσπαθώντας να καλύψουν τα κενά στη ψυχή τους. Λαχταρούν τη ζωή, το όνειρο και την ευτυχία μα πολλές φορές τα φαινόμενα απατούν.

Τίποτα δεν μένει κρυφό για πάντα. Κάποιος κρύβεται στις σκιές ή πίσω απ΄ τα στόρια. Κι όταν η αλήθεια δείξει το τρομακτικό της πρόσωπο, όλα θα φτιάξουν. Τα χαμένα κομμάτια του παζλ θα μπουν στη θέση τους κι οι πληγές θα γιάνουν. Κι ο κήπος της μοναξιάς θα μεταμορφωθεί σε Παράδεισο με τη γνώριμη και αγαπημένη μυρωδιά της γαρδένιας.



 Περισσότερα για τη συγγραφέα μας εδώ


Σωτηρία Παπαρσένη για την ομάδα 
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου