ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2017

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Κριτική άποψη της κυρίας Λίτσας Κοντογιάννη για το βιβλίο "Το Μπαρουτάδικο του Αιγάλεω στον χώρο και στον στον χρόνο"



Ένα βιβλίο πραγματικό κόσμημα που οι κάτοικοι του Αιγάλεω και όχι μόνο, θα πρέπει να καμαρώνουν γι’ αυτό, να το λατρέψουν και να το προσθέσουν στη βιβλιοθήκη τους.
Τα ιστορικά στοιχεία είναι μοναδικά, όχι μόνο όσον αφορά το Άλσος αλλά έχουν να κάνουν και με την ιστορία της Ελλάδας! Πολλά από αυτά είναι άγνωστα σε πολλούς από εμάς.
Μια εκπληκτική ιστορική αναδρομή, που δεν μένει μόνο εκεί, αλλά εμφανίζει πολύτιμα στοιχεία που επηρέασαν και άλλους τομείς της ζωής.
Αυτό το πόνημα της κυρίας Αγαπητού αλλά και της κυρίας Καράμπελα (η οποία δυστυχώς δεν πρόλαβε να το χαρεί τυπωμένο) μπορεί να είναι το πρώτο τους, είναι εξαιρετικό από κάθε άποψη και πολύ καλοδουλεμένο. Από το αποτέλεσμα κρίνουμε πως έχει ποτιστεί με πολύ αγάπη, πολύτιμο χρόνο, υπομονή και αυτοθυσία.
Καταλυτικό ρόλο βέβαια παίζει και το πλούσιο φωτογραφικό υλικό που υπάρχει στο βιβλίο.
Μη ξεχάσουμε να αναφέρουμε τον ξεχωριστό ρόλο που έπαιξε η Πανελλήνια Ένωση Ασσυρίων στη έκδοση αυτού του βιβλίου.
Όποιος ενδιαφέρεται να το αποκτήσει μπορεί να στείλει email στην ηλεκτρονική διεύθυνση gordiosbooks@yahoo.gr ή να τηλεφωνήσει στο (0030) 210 82 522 79


Περιγραφή:
Τι γυρεύει μια καμινάδα στην καρδιά ενός άλσους;
Που οδηγεί η σφαλισμένη υπόγεια είσοδος που βρίσκεται δίπλα από την καμινάδα;
Γιατί το Άλσος Αιγάλεω το λέμε και Μπαρουτάδικο;
Αν τέτοια ερωτήματα στροβιλίζονται και στο δικό σας μυαλό, στο βιβλίο που κρατάτε θα βρείτε απαντήσεις.
 
Θα μάθετε για τη βιομηχανία πυρίτιδας (=μπαρμπουτιού) που λειτούργησε για εκατό περίπου χρόνια στον χώρο του σημερινού Άλσους. Θα παρακολουθήσετε τη ζωή των εργαζομένων μέσα και έξω από το εργοστάσιο στον συνοικισμό του Πυριτιδοποιείου. Θα διαβάσετε για τις εκρήξεις, τις καταστροφές, τα θύματα, την επιβάρυνση της περιοχής, τις κινητοποιήσεις και το κλείσιμο του εργοστασίου.
Παράλληλα θα διαπιστώσετε ότι ο συνοικισμός του Πυριτιδοποιείου αποτέλεσε τη «μαγιά» για τη γέννηση της σημερινής πόλης του Αιγάλεω.
Θα παρακολουθήσετε τη σταδιακή διεύρυνση του συνοικισμού και τη δημιουργία της πόλης. Θα μεταφερθείτε στη καθημερινότητα των ανθρώπων της.
 
Το Αιγάλεω θεωρούνταν άλλοτε «η πύλη των Αθηνών», σήμερα είναι μια πόλη στα δυτικά της τσιμεντόπληκτης Αθήνας , που έχει την τύχη να απολαμβάνει τις ευεργετικές συνέπειες ενός άλσους, του Μπαρουτάδικου.
 
Η καμινάδα που ορθώνεται σαν φάρος αφύπνισης στη καρδιά του Άλσους, από τη μια υποδουλώνει το βιομηχανικό παρελθόν του χώρου και από την άλλη καλεί τον καθένα σε επαγρύπνηση για τη διαφύλαξη αυτού του μοναδικού δώρου!

Λίτσα Κοντογιάννη για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου