ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Σάββατο 5 Νοεμβρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ, Κριτική Αποψη της κυρίας Σταυρούλας Κόντου για το βιβλίο «Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου» του Gaston Leroux, Εκδόσεις Διόπτρα!!



περισσότερα για το βιβλίο εδώ



    «Το μυστήριο του κίτρινου δωματίου» είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε το 1907. Εκτός του ότι είναι η πρώτη ιστορία του δημοσιογραφου-ντεντέκτιβ Ρουλεταμπίλ, είναι και το πρώτο μυθιστόρημα που έγραψε ο διάσημος Gaston Leroux.  Αργότερα έγραψε το «Φάντασμα της όπερας» με το οποίο έγινε διαχρονικός και γνωστός παγκοσμίως. 

  Έχοντας περάσει η ώρα κάνοντας επιστημονικά πειράματα μαζί με τον καταξιωμένο επιστήμονα και πατέρα της, η δεσποινίς Στάνγκερσον, αποφασίζει να αποσυρθεί στο δωμάτιό της για να ξεκουραστεί. Το δωμάτιό της χαρακτηρίζεται «κίτρινο δωμάτιο» μιας και τα χρώματα τοίχου, μοκέτας, κλινοσκεπασμάτων είναι στις αποχρώσεις του κίτρινου. Χωρίς να περάσει πολύ ώρα, ξαφνικά μέσα από το δωμάτιο ακούγεται η φωνή της δεσποινίδος να καλεί σε βοήθεια. Ταυτόχρονα ο πατέρας της προσπαθεί απεγνωσμένα να ανοίξει την πόρτα η οποία είναι κλειδωμένη από μέσα. Μετά από προσπάθεια καταφέρνει να την ανοίξει βρίσκοντας την κόρη του τραυματισμένη και αναίσθητη, μόνη της, χωρίς να βρίσκεται κάποιος άλλος στην κλίνη της. Τι έχει συμβεί; Ποιος; Πως; Πότε μπήκε ο θύτης στο «κίτρινο δωμάτιο»; Πως κατάφερε να αποδράσει καθώς η πόρτα και το παράθυρο βρέθηκαν κλειδαμπαρωμένα από μέσα; Αυτό το μυστήριο καλείται να εξιχνιάσει ο νεαρός δημοσιογράφος-ερευνητής Ρουλεταμπίλ. 

    Πρόκειται για ένα μυθιστόρημα γεμάτο μυστήριο και αγωνία που μας μεταφέρει στις αρχές του 20ου αιώνα και θυμίζει πολύ τις ιστορίες του Ηρακλή Πουαρό και του Σέρλοκ Χολμς. Παρόλο που γράφτηκε αρχές του περασμένου αιώνα και η ιστορία και η γραφή μας πάνε σε άλλες εποχές, σκέφτομαι πόσο πρωτότυπη και πρωτοπόρα μπορεί να φάνταζε η ιστορία «κλειστού δωματίου» εκείνη την εποχή στους αναγνώστες του. 

  Το τέλος δεν το περιμένεις και θα ξαφνιαστείς με τη λύση του μυστηρίου εάν δεν μπεις στον πειρασμό να διαβάσεις την περίληψη του επόμενου βιβλίου που κυκλοφόρησε «Το άρωμα της γυναίκας με τα μαύρα» καθώς μαρτυρούν τον ένοχο…συσχετίζονται μεταξύ τους οι δυο ιστορίες…

  Ελπίζω αυτό το βιβλίο που θεωρείται ορόσημο της κλασικής αστυνομικής λογοτεχνίας, να ευχαριστήσει τους αναγνώστες του όπως έγινε και με μένα. Προσμένω και τα υπόλοιπα της σειράς. Το τραγούδι που θα έντυνα το βιβλίο θα ήταν το “Padam Padam” της αξέχαστης Εντίθ Πιάφ.

Σταυρούλα Κοντού για την ομάδα 
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου