ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Η Αποψη της κυρίας Λένας Σιδηροπούλου για το βιβλιο "Το Αηδόνι" Συγγραφέας : KRISTIN HANNAH, Εκδόσεις Κλειδάριθμος !!




 Περίληψη για το βιβλίο εδώ


Μεταξύ των πολιτικών - στρατιωτικών που άλλαξαν τον ρου της παγκόσμιας ιστορίας, επηρεάζοντας κάθε τομέα της τότε ζωής,  υπήρξε και ο Αδόλφος Χίτλερ. Μια προσωπικότητα που λατρεύθηκε και ταυτόχρονα μισήθηκε με ασίγαστο πάθος. Ενας άνθρωπος - τέρας που κατάφερε να αιματοκυλήσει ολόκληρο τον πλανήτη. Ξεκίνησε τον Β' Παγκόσμο Πόλεμο έχοντας για σημαία του το όραμα του για την "Αρια Φυλή" κι ότι αυτό έκρυβε πίσω του...... άνθρωποι, πόλεις, χώρες, κράτη ....... μικρά εμπόδια στο δρόμο για την πραγμάτωση του οράματός του!


Μέσα στη δίνη αυτού του πολέμου μας μεταφέρει η συγγραφέας, εξιστορώντας μας τη ζωή δύο αδελφών, της Βιαν και της Ιζαμπέλ που ζουν σ' ένα μικρό χωριό της Γαλλίας, το Καριβό.

Η Βιαν είναι  η μεγάλη αδελφή, πολύ νέα ακόμη, γύρω στα 28 με 29, παντρεμένη μ'  έναν άντρα που είναι στο μέτωπο και πολεμάει για τα ιερά και τα όσια..... για την ελευθερία κι έχει μια κόρη 8 ετών. Είναι ένα άτομο συνεσταλμένο, σοβαρό, συγκρατημένο και συγκροτημένο, μια γυναίκα χαμηλών τόνων, με μνήμες από τον Μεγάλο Πόλεμο (Α' Παγκόσμος Πόλεμος), που όμως ο πόλεμος (Β΄Παγκόσμιος Πόλεμος)  που ξεσπά κι όσα απορρέουν από αυτόν, δυστυχία, πείνα, κακουχίες, χωρίς τρόφιμα, χωρίς χρήματα, χωρίς ελπίδα, ξυπνούν μέσα της την κρυμμένη γυναικεία δύναμη και κάνει  "όσα χρειάζονται" για να επιβιώσει αυτή και το παιδί της μέσα στη λαίλαπα του πολέμου, όπου το σκηνικό του θανάτου είναι η καθημερινότητα, όπου οι λέξεις ανθρωπιά, ήθος, δικαιοσύνη, αλήθεια, ελευθερία, θυσία, είναι λέξεις χαμένες ....... ή μήπως όχι?


Στην ακριβώς αντίπερα όχθη βρίσκεται η Ιζαμπέλ, η μικρότερη αδελφή, μόλις 17 ετών, μια νέα γυναίκα μ' έναν χαρακτήρα δυνατό, ασυγκράτητο, ασυμβίβαστο και παρορμητικό, που ο αδυσώπητος πόλεμος φέρνει στο φως τον πατρωτισμό, την αγάπη της για την πατρίδα και την ελευθερία και την οδηγεί στην Αντίσταση με όλη την  θέρμη και την ορμή της νιότης της, χωρίς να σκεφθεί καν την επικινδυνότητα του τολμήματός της, κι όταν πια το συνειδητοποιεί, αντί να κάνει ένα βήμα πίσω, αυτή κάνει δύο βήματα μπροστά!

Η συγγραφέας επιλέγει με μεγάλη προσοχή τόσο τις λέξεις όσο και τις περιγραφές  των χαρακτήρων της ιστορίας της, που είναι πολύ καλά σκιαγραφημένοι, δομημένοι σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά της ηλικίας τους, της πρότερης ζωής τους, της προσωπικής κατάστασής τους και της φιλοσοφίας και της στάσης ζωής που εκπροσωπούν.


Μέσα από έντονα δραματικά στοιχεία, μέσα από μια αφήγηση με σταθερή ροή, χωρίς να βαλτώνει, χωρίς να κουράζει, με μια πλοκή πλούσια, εξελικτική, σφιχτή, με γεγονότα που διαδέχονται το ένα το άλλο μα και αλληλοσυμπληρώνουν το ένα το άλλο και μια ρεαλιστική κλιμάκωση της πλοκής της ιστορίας καταφέρνει να αποτυπώσει τη σκληρότητα, τη βία σωματική και ψυχολογική, την εξαθλίωση, τη δυστυχία, την απόγνωση, που φέρνουν πίσω τους ο πόλεμος και οι κατακτητές στους ανθρώπους, ταυτόχρονα όμως εξιστορώντας πότε τη ζωή της Βιαν και πότε της ζωή της Ιζαμπέλ, που είναι βίοι παράλληλοι, μα που  στο τέλος τέμνονται και κυκλώνονται από τη δύναμη της κατανόησης, της ωριμότητας και της αγάπης, με την εξαιρετική γραφή της, με τον άριστο χειρισμό των λέξεων, με τις τόσο γλαφυρές περιγραφές της,  ρίχνει δροσοσταλιές συγκίνησης και βροχή συναισθημάτων στον αναγνώστη, καταφέρνει δε με την έξοχη πένα της να αποδείξει ότι δεν είναι απλά μια πολύ καλή συγγραφέας, αλλά πως μπορεί το δύσκολο θέμα που επεξεργάζεται.... την ιστορία της... να την μετατρέψει σε κάτι εξαιρετικό, σε κάτι μεγαλειώδες.


Η ιστορία αυτών των δύο γυναικών με συγκίνησε βαθύτατα και δεν είμαι σίγουρη αν στο βιβλίο αυτό το αηδόνι είναι ένα, που κελαηδεί δυνατά έξω στη φύση ή είναι δύο που το δεύτερο αναγκάζεται να κελαηδίσει μέσα από το "κλουβί" του, κελαηδεί όμως κι εκείνο!!!

Οι χαρακτήρες της ιστορίας αυτής μπορεί να είναι φανταστικοί, κάτι που δεν ισχύει όμως για την αλήθεια που πρεσβεύουν, μπορεί να είναι πλάσματα της φαντασίας της συγγραφέως, όμως υπήρξαν άνθρωποι που βίωσαν όλες τις καταστάσεις που εξιστορούνται στο βιβλίο αυτό.

 Το  βιβλίο αυτό στιβαρό, καθηλωτικό, εξόχως συναισθηματικό, είναι ένας ύμνος για τις γυναίκες που κατά τη διάρκεια όχι μόνο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά σε κάθε πόλεμο, αντιστάθηκαν με πάθος στους κατακτητές, που απέδειξαν την δύναμή τους και το μεγαλείο της ψυχής τους, από τις πιο απλές ως τις πιο δύσκολες καταστάσεις που ζουν μέσα στη δίνη του πολέμου.... είναι οι αφανείς ηρωϊδες σ' έναν πόλεμο, που μένουν πίσω και πρέπει α) να υπομείνουν τα πάνδεινα από τους κατακτητές, β) να να βοηθήσουν  όπως και με όποιον τρόπο μπορούν στον αγώνα για την ελευθερία και γ) να καταφέρουν  να βρουν τον δρόμο προς την επιβίωση τόσο τη δική τους, όσο και των δικών τους ανθρώπων!

Το βιβλίο αυτό είναι ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει ιστορία και μυθοπλασία, με γρήγορο κι έντονο ρυθμό, που κλέβει την ανάσα του αναγνώστη και που δεν μπορείς να το αφήσεις από τα χέρια σου παρά μονάχα όταν γυρίσεις και την τελευταία σελίδα του!

                                                                



Γνωρίζεται :

 α) ότι ήδη με τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο οι διαφορές στην αντιμετώπιση ανδρών και γυναικών είχαν μειωθεί αρκετά, παρ'ότι υπήρχαν ακόμη ανισότητες, 
β) ότι κατά την κατοχή το καθεστώς του Βισύ και ο ίδιος ο Πεταίν, υπονόμευαν σημαντικά το φεμινιστικό κίνημα                       και 
γ) ότι σε γενικές γραμμές οι αντιστασιακές ομάδες  στη Γαλλία, σπάνια δέχονταν στις ομάδες τους γυναίκες ως μέλη κι ότι οι γυναίκες ήταν πολύ λιγότερες από τους άνδρες, αντιπροσώπευαν δε μόλις το 11% των μελών κινημάτων και οργανώσεων...... Φωτεινά παραδείγματα της Γαλλικής Αντίστασης ήταν η Μαρί - Μαντλέν Φουρκάντ, η οποία ήταν επικεφαλής του κατασκοπικού δικτύου Alliance και η μόνη γυναίκα αντιστασιακή αρχηγός, η Λωρ Ντιμπόλντ, γραμματέας του Ζαν Μουλέ, που ήταν από τις λίγες γυναίκες που τιμήθηκαν με το μετάλλιο του Τάγματος της Απελευθέρωσης κι ότι η γνωστή σε όλους μας Εντιθ Πιαφ είχε ενεργό ρόλο και συμμετοχή στην Αντίσταση?!

Το βίντεο του βιβλίου εδώ 

Η συγγραφέα μας KRISTIN HANNAH !!



Λένα Σιδηροπούλου για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου