ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2016

Αποκλειστική συνέντευξη του κυρίου Δημήτρη Μαμαλούκα στη Γιούλη Τσακάλου, ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ!!






Κύριε Μαμαλούκα δεν σας κρύβω πως πριν αρχίσουμε αυτήν την συνομιλία διάβασα ότι υπήρχε και δεν υπήρχε στο διαδίκτυο για εσάς ,θέλοντας να έχω σχηματίσει μια εικόνα για τον Συγγραφέα Δημήτρη Μαμαλούκα και νάμαι καλά ενημερωμένη !! δεν ξέρω αν τελικά΄τα κατάφερα,  το ελπίζω .Σας έχω συναντήσει αρκετές φορές και έχω εκπλαγεί μπορώ να πω  ευχάριστα το ομολογώ, όταν αντιμετώπισα έναν ευγενή καθόλου υπερόπτη Συγγραφέα. Αρχίζω λοιπόν πιστεύοντας πως οι ερωτήσεις μου θα ενδιαφέρουν το αναγνωστικό σας κοινό.



1.      Έχετε κάνει  πολύ σημαντικές σπουδές. Πιστεύετε πως σας έχουν βοηθήσει στην συγγραφή των βιβλίων σας. Η πιστεύετε πως η Συγγραφή είναι χάρισμα απλά και μόνον?



Καταρχάς, ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια. Νομίζω ότι στη συγγραφή μ’ έχουν βοηθήσει και οι σπουδές μου, αλλά κυρίως η ανάγνωση λογοτεχνικών βιβλίων που άρχισε συστηματικά στα δεκαεφτά μου και συνεχίζεται μέχρι τώρα. Η συγγραφή είναι εν μέρει ταλέντο, αλλά και πολύ πολύ δουλειά.



2.      Η Συγγραφή μπήκε στην ζωή σας περίπου σε ποια ηλικία και ...υπήρχε ίσως κάποια αφορμή για αυτό?



Συγκεκριμένη αφορμή δεν υπήρξε, αλλά θυμάμαι που στο δημοτικό έγραφα ιστορίες περιπέτειας γεμάτες φαντασία, μερικές τις έχω ακόμα. Μετά, μεγαλώνοντας, είχα το νου να μην προσπαθήσω να εκδώσω στα δεκαοχτώ μου και να περιμένω μερικά χρόνια. Απόφαση για την οποία δε μετάνιωσα.



3.      Υπάρχει στο λεξιλόγιο σας η λέξη έμπνευση. Άπό ποια ηλικία αρχίσατε να την αισθάνεστε και τι σημασία δίνετε σε αυτήν την λεξούλα?



Από τις πρώτες τάξεις του δημοτικού. Έρχεται μόνη της δίχως προσπάθεια, μάλλον είναι ένα χάρισμα. Από κει και πέρα βέβαια μεσολαβεί ένα ολόκληρο σύμπαν μέχρι αυτή η έμπνευση να γίνει ολοκληρωμένο βιβλίο. Παρόλο που έρχεται δίχως προσπάθεια της δίνω τεράστια σημασία και την προσέχω σαν κόρη οφθαλμού.





4.      Τι άποψη έχετε για τους ανθρώπους που πιστεύουν πως έχουν γράψει κάτι ενδιαφέρον αλλά δεν βρίσκουν εκδότη? Τι πιστεύετε εσείς πως φταίει?



Δε θα μπορούσα να ξέρω τι φταίει διότι κάθε περίπτωση είναι διαφορετική, αλλά εκείνο που έχω να συμβουλέψω όποιον προσπαθεί να εκδώσει ένα έργο του είναι: υπομονή κι επιμονή.



5.Τι σχέσεις μπορεί να έχουν ομότεχνοι, όχι μόνο του ιδίου εκδοτικού οίκου αλλά άλλων , μπορεί να είναι έστω φιλικές, η το σαράκι της όποιας αντιζηλίας μπορεί να εισχωρήσει στην σκέψη τους και να αποτρέψει σχέσεις?



Πολλοί φίλοι μου είναι συγγραφείς, ο ανταγωνισμός υπάρχει, αλλά το θέμα είναι να είναι υγιής. Να χαίρεσαι όταν ένας φίλος έγραψε ένα καλό βιβλίο.





6.Ο Συγγραφέας πιστεύετε πως μπορεί να επηρεάζεται από τον ίδιο τον χαρακτήρα του και να μεταβιβάζει στοιχεία του στους ήρωες του η μήπως απλά μπορεί να γράψει για τις ζωές των άλλων στα βιβλία του χωρίς να τον επηρεάζει απολύτως τίποτα.



Ο συγγραφέας επηρεάζεται από δεκάδες παράγοντες, ένας είναι και ο χαρακτήρας του, τα πιστεύω του, οι εμμονές του, φανερές ή κρυφές. Αλίμονο όμως αν τα πέρναγε σε όλους τους χαρακτήρες που πλάθει, είναι λογικό να προσπαθεί να φτιάξει διαφορετικούς ήρωες από τον ίδιο, ή όπως νομίζει εκείνος ότι δείχνει.



7.      Εχω ακούσει Συγγραφείς αλλά και κριτικούς να λένε πως χρειάζονται πάρα πολλά βιβλία, για να ονομαστεί κάποιος Συγγραφέας. Υπάρχουν κάποιες δικλείδες που οριοθετούν το νόημα?



Σίγουρα συγγραφέας δε γίνεσαι με το ένα βιβλίο, άλλο αν υπήρξαν μερικές –λίγες-περιπτώσεις στην ιστορία της λογοτεχνίας που κάποιοι έγραψαν μόνο ένα βιβλίο κι έμειναν στην ιστορία. Απ’ την άλλη δεν υπάρχει ένα όριο μετά από το οποίο να μπορείς να ονομαστείς κι επισήμως συγγραφέας. Στην εποχή δε που ζούμε, και ειδικά στη χώρα που ζούμε όπου όλα έχουν ισοπεδωθεί αυτό μοιάζει το πιο ασήμαντο πράγμα.



8 Είναι αλήθεια πως οι συγγραφείς έχουν κάποιες ιδιορρυθμίες? Είναι αλήθεια πως είναι ιδιαίτερα άτομα ,ίσως κάπως αποστασιοποιημένα , η απλά είναι μύθος?



Θα πρέπει να έχουν ιδιορρυθμίες, όπως όλοι οι καλλιτέχνες, για το αποστασιοποιημένα δεν είναι κανόνας, αλλά ιδιαίτερα άτομα ναι το πιστεύω πως είναι.






9 Την εποχή της μεγάλης φτώχιας και δυστυχίας ενός ολόκληρου λαού, του ελληνικού, πόσο εύκολο είναι ένα βιβλίο αξιόλογο να πουλήσει;



Πάντα ήταν δύσκολο, αλλά τώρα ακόμα περισσότερο. Το μόνο καλό είναι ότι εξαιρετικά βιβλία θα εξακολουθήσουν να βγαίνουν όσο χάλια κι αν είναι η κατάσταση.



10 Υπάρχουν κάποιες λέξεις στην ζωή σας που σας συνοδεύουν;



Οικογένεια, συγγραφή, διάβασμα, τρέξιμο.



11.  Η όλη πορεία σας στην Συγγραφή είναι ανοδική. Πιστεύετε πως το δίπλωμα της Φιλοσοφίας η κάποιο σχετικό άλλο δίπλωμα ήταν και το μοναδικό εφόδιο για αυτήν την πορεία ; Η Συγγραφή τι είναι για εσάς ; Μια αέναη διαδρομή που εμπλουτίζεται με γνώσεις συνεχώς η ότι έμαθα έμαθα τώρα μπορώ να συγκλονίσω τα πλήθη με την γραφή μου!





Η συγγραφή εννοείται πως εμπλουτίζεται συνεχώς με νέες γνώσεις, αλλά και με τις εμπειρίες της ζωής. Οι σπουδές μπορούν να δώσουν ένα υπόβαθρο, αλλά μέχρι εκεί. Για τα υπόλοιπα, τα περισσότερα χρειάζεται λίγο ταλέντο και πολύ δουλειά.







12.  Γνωρίζω πως έχετε γράψει αρκετά  βιβλία, και έχω την αίσθηση απο το τελευταίο σας πόνημα πως σας ενδιαφέρουν θέματα "άλλων καιρών". Είναι αλήθεια πως σας κεντρίζει η ιστορία του παρελθόντος; Ομολογώ δε πως μου φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο να πραγματεύεται ένας Συγγραφέας γεγονότα που πέρασαν, ξεχάστηκαν ίσως. Γεγονότα που δεν έχει ιδία άποψη, δεν τα έζησε και είναι άξιο θαυμασμού όταν, όπως εσείς μπορεί να τα καταγράψει χωρίς να πελαγοδρομεί η να φανεί αναξιόπιστος. Εσείς γιατί ασχολείσθε με το "παρελθόν";



Φυσικά θα έγραφα μόνο για μια εποχή που με ελκύει. Έγραψα για τη δεκαετία του ’70 την οποία είναι αλήθεια ότι δεν έζησα, αλλά έζησα τον απόηχό της, όταν έσβηναν τα αρώματά της και τα στοιχεία της γερνούσαν σιγά σιγά. Ίσως γι’ αυτό πάντα ήθελα να γράψω γι’ αυτή. Νομίζω πως δύσκολα θα γράψω για άλλη εποχή, αν και τίποτα δεν αποκλείεται. Φυσικά το εγχείρημα να τοποθετήσεις, σωστά και πιστευτά, ένα μυθιστόρημα σε μια εποχή, όπως το Βυζάντιο ή η αρχαιότητα είναι εξαιρετικά δύσκολο.







13 Σε ένα Συγγραφέα συνηθίζεται να ρωτούν στο τέλος μιας κουβέντας ,τι ετοιμάζει τώρα. Δεν θα ξεφύγω από το πλαίσιο και σας ρωτώ ευθέως τι ετοιμάζετε και σε ποιό στάδιο είναι;



Τον Οκτώβριο θα κυκλοφορήσει ένα καινούργιο μου παιδικό βιβλίο για ηλικίες 10 και άνω από τις εκδόσεις Κέδρος. Θα είναι το πρώτο βιβλίο της σειράς Οι 4 ξεχωριστοί ντετέκτιβ με τίτλο Η μεγάλη ληστεία της χρηματαποστολής. Παράλληλα από τις εκδόσεις Κουκουνάρι θα κυκλοφορήσει σε νέα έκδοση το πρώτο μου βιβλίο Όσο υπάρχει αλκοόλ υπάρχει ελπίδα. Όσο για τη συγγραφή ετοιμάζω ένα καινούργιο αστυνομικό μυθιστόρημα, με απόρρητο θέμα!





Kύριε Μαμαλούκα σας ευχαριστώ πολύ!. Σας εύχομαι να έχετε πολλές πολλές εμπνεύσεις για να σας απολαμβάνουμε εμείς οι αναγνώστες και θα σας παρακαλούσα να κλείσετε εσείς την κουβέντα μας με ότι εσείς θέλετε!!



Σας ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, εύχομαι να συνεχίσετε την εξαιρετική σας δουλειά σχετικά με τη λογοτεχνία και ειδικότερα την ελληνική. Εύχομαι στους αναγνώστες σας να συνεχίσουν να διαβάζουν και να εκτιμούν τα καλά βιβλία.



Περισσότερα για το συγγραφέα μας εδώ :


ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου