ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2016

Συνέντευξη της συγγραφέως κ. Ελσης Τσουκαράκη στην Γιούλη Τσακάλου , ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ!!


 περισσότερα για το βιβλίο μας εδώ




Ελση Τσουκαράκη, μια  πολυσχιδής προσωπικότητα, με πλούσιο  συγγραφικό  έργο που δύσκολα μπορεί κανείς να τo παρουσιάσει όλo χωρίς να παραλείψει κάτι.

-Οι σπουδές πιστεύετε πως  είναι εφόδιο και  βοηθούν στην συγγραφή των βιβλίων ; Η πιστεύετε πως  είναι χάρισμα απλά και μόνον?
Οι σπουδές… με την πλατιά έννοια, είναι εφόδιο στον άνθρωπο με οτιδήποτε ασχοληθεί στην πορεία του, διότι διευρύνουν τους ορίζοντες, συμφιλιώνουν με το φόβο παγιωμένων πεποιθήσεων και το κυριότερο βοηθούν κάποιον να οδηγηθεί συντομότερα στην αυτογνωσία!

-Υπήρχε η στιγμή που αποφασίσατε να δημοσιοποιήσετε τις σκέψεις σας γράφοντας. Τι ήταν αυτό που πρώτο δημοσιεύσατε και πόσο εύκολο ήταν σαν νέα συγγραφέας  να  εκδώσετε;
Από παιδί εκφραζόμουν ευκολότερα με τον γραπτό λόγο, οπότε σκάρωνα πάντα μικρές-κρυφές ιστορίες, για το συρτάρι. Το πρώτο βιβλίο το οποίο αποφάσισα να εκδώσω ήταν η «Ποινή» κι ομολογώ ότι παιδεύτηκα αρκετά μεγάλο κι επίπονο χρονικό διάστημα, μέχρι να διασταυρωθεί ο δρόμος μου με τις εκδόσεις Ψυχογιός!




-Διαβάζοντας τα βιβλία σας ένας αναγνώστης τι είναι αυτό που θέλετε να του μεταβιβάσετε μέσα από το γραπτό σας?
Ότι η ζωή έχει συνεχόμενες καθημερινές εναλλαγές κι ανατροπές και ο καλύτερος σύμμαχος, ο πιο πιστός, αφοσιωμένος κι απαραίτητος στην πορεία μας, είναι πάντα ο εαυτός μας!

-Πόσο σας επηρεάζει ,ο χαρακτήρας ενός ήρωα του βιβλίου σας κατα την διάρκεια της γραφής του αλλά και αργότερα.
Δεν επηρεάζομαι με την έννοια της ταύτισης, αντιθέτως νιώθω συνήθως αρκετά αποστασιοποιημένη από τον κεντρικό μου ήρωα. Όμως κάνω παρεϊτσα μαζί του, συζητάμε, γνωριζόμαστε κι ανταλλάσσουμε απόψεις, ξέροντας κι οι δυο, ότι αυτή η σχέση έχει ημερομηνία λήξης!


-Είναι οι συγγραφείς ιδιόρρυθμα άτομα; με σκέψεις που εμπλέκουν την πραγματική ζωή με αυτήν των ηρώων τους; Νομίζετε πως αυτό συμβαίνει; Και αν ναι, πόσο δύσκολο να αποστασιοποιηθούν μετά το τέλος ενός έργου;
Η ατομική ιδιορρυθμία, νομίζω αφορά περισσότερο στο χαρακτήρα κάποιου κι όχι στον επαγγελματικό του προσανατολισμό. Προσωπικά αποδέχομαι για τον εαυτό μου τον τίτλο του ιδιόμορφου ανθρώπου, αναζητώ τη μοναξιά, ηρεμώ μόνο με τη συνειδητή, εσωτερική μου επικοινωνία, με απορυθμίζει η ένταση της ενέργειας γύρω μου κι αρέσκομαι να ταξιδεύω ανάμεσα στην καθημερινότητα και τη φαντασία, είτε ξεκινώ, είτε τελειώνω ένα βιβλίο!   

-Τι γνώμη έχετε για τη κρίση στην αγορά του βιβλίου?΄
Οπωσδήποτε η αγορά του βιβλίου αποτελεί παράπλευρη απώλεια της έντονης οικονομικής κρίσης κι απλώς παραμένουμε όλοι με την ευχή στην καρδιά να ξεπεραστεί αυτό το πρόβλημα, μαζί με τα υπόλοιπα θέματα που ταλανίζουν την καθημερινότητά μας!  

-Πότε ένας άνθρωπος που γράφει βιβλία λέγεται Συγγραφέας? Εχω ακούσει Συγγραφείς αλλά και κριτικούς να λένε πως χρειάζονται πάρα πολλά βιβλία, για να ονομαστεί κάποιος Συγγραφέας.Υπάρχουν κάποιες δικλείδες που οριοθετούν το νόημα?
Θα επανέλθω πάλι στην άποψη, ότι όλα εξαρτώνται από τον χαρακτήρα κάποιου. Άλλοι αρέσκονται να ονοματίζουν τον εαυτό τους «συγγραφέα» ευκολότερα κι άλλοι διανύοντας μεγάλες, δύσκολες ανηφοριές και εσωτερικά, δύσβατα μονοπάτια. Η συγγραφή φέρει μεγάλο βάρος ευθύνης, το οποίο κρίνεται διαχρονικά κι αξιολογείται στην πορεία του χρόνου

-Υπάρχει κατα την άποψη σας χρονικό όριο μεταξύ συγγραφής δύο έργων; Ή μπορεί κάποιος δημιουργός να δουλεύει στο μυαλό αλλά και στην πράξη δύο και τρία έργα ταυτόχρονα;
Η φαντασία στήνει πολύπλοκα, σκανδαλιάρικα και δαιδαλώδη παιχνίδια με το μυαλό. Αφηνιάζει πολλές φορές και καλπάζει ανεξέλεγκτα. Οπωσδήποτε μπορεί να διαχειριστεί με ταχυδακτυλουργικό, νοητικό τρόπο συγχρόνως, περισσότερες από μια ιστορίες!

-Εχετε εκδώσει 7 βιβλία αν θυμάμαι και τώρα θα εκδοθεί το 8ο? Από τα βιβλία τι έχετε εισπράξει? Και δεν εννοώ την αγάπη του κόσμου που σας δίνει δύναμη. Εννοώ εαν η αναγνωρισιμότητα σας πλέον έχει δώσει μια καλύτερη ποιότητα ζωής, έχει κάνει πιό εύκολη την καθημερινότητά σας και βεβαίως εάν απέδωσαν οικονομικά όσο περιμένατε, το ρωτώ γιατί δεν έχω ακουσει σχεδόν παρά μόνον από ελάχιστους πως τα βιβλία είναι ο καλύτερος και ασφαλέστερος δρόμος πλουτισμού.
Από τα βιβλία έχω εισπράξει αμύθητο συναισθηματικό πλούτο κι αφορμές να εμβαθύνω στην ίδια μου την Ύπαρξη. Η αναγνωρισιμότητα περισσότερο με απορρυθμίζει, παρά με διευκολύνει. Όσο για τις οικονομικές απολαβές, για να κάνουμε και λίγο χιούμορ, θα σας το περιγράψω εικονικά: Στη μια πλευρά βρίσκονται τα έσοδα από ένα βιβλίο, στην άλλη πλευρά ο πλουτισμός που αναφέρατε… κι ανάμεσά τους ένα αβυσσαλέο, απροσπέλαστο  φαράγγι… !

-Πως σας φαίνονται οι εκδηλώσεις βραβείων στον καιρό της απίστευτης κρίσης! είναι δυνατόν να γίνονται τέτοιου τύπου βραβεύσεις, πολυέξοδες και  είναι δυνατόν να συμμετέχει κάποιος σε μια τέτοια εκδήλωση "μεγαλείου" και ύστερα να μπορεί να κατέβει με τον κόσμο στο Σύνταγμα; Εσεις  τι γνώμη έχετε;
Η μια άποψη αφορά στο στήσιμο ενός πάρτι! Ως εκεί! Γιατί όχι; Προσωπικά, δε μου αρέσουν οι εκδηλώσεις βράβευσης, διότι ικανοποιούν την επιφάνεια κι όχι την ουσία κι επιπλέον δημιουργούν παρασκηνιακές προστριβές στις σχέσεις των ανθρώπων! Και κάτι ακόμα: Επιβαρύνουν τον βραβευμένο με ένα ρόλο, για τον οποίο μπορεί να μη νιώθει έτοιμος ν’ανταποκριθεί. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ίσως, η αποστασιοποίηση του Μπομπ Ντίλαν, ύστερα από την ανακοίνωση ότι είναι νικητής στο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Άφαντος στη σιωπή του! 

-Τα βιβλία σας έχουν απήχηση όχι μόνον στο γυναικείο πληθυσμό αλλά και στον ανδρικό.! Τι "μαγικό" κάνει η πολύ λόου προφίλ Ελση Τσουκαράκη ώστε να τους κερδίζει όλους?
Θα σας απαντήσω πάλι με τη βοήθεια του αστεϊσμού. Οι περισσότεροι ήρωες στα βιβλία μου είναι άντρες, οπότε διακωμωδώ ότι ίσως ανήκα στο αρσενικό φύλο σε προηγούμενες ενσαρκώσεις μου κι αυτό με βοηθά να ψυχολογώ με άνεση το διττό, Γιν και Γιανγκ ανθρώπινο στοιχείο της φύσης μας. Νομίζω ότι ο αναγνώστης εισπράττει τη δική μου γήινη κι ανθρώπινη αλήθεια μέσα από τις ιστορίες μου κι αυτό το συναίσθημα δημιουργεί μια αόρατη φιλία αναμεταξύ μας!




-Πόσο μπορεί να επηρεάσει έναν Έλληνα δημιουργό η κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μας σήμερα; Μπορεί να αποδώσει περισσότερο, έχει δηλαδή επί πλέον θέματα; Ή μπορεί αυτή η πολιτική και οικονομική κατάσταση που ζούμε τώρα, να γίνει ένας ανασταλτικός παράγων δημιουργίας, επειδή το πρώτιστο είναι ο βιοπορισμός κι η κάλυψη των οικονομικών υποχρεώσεων που ο κάθε ένας μας έχει αναλάβει;
Η μεγάλη ικανότητα της συγγραφής είναι η αποστασιοποίηση του μυαλού και της φαντασίας από την καθημερινότητα. Τα εκάστοτε κοινωνικά, οικονομικά και πολιτιστικά προβλήματα οπωσδήποτε πυροδοτούν και καθοδηγούν μέχρι ένα ορισμένο σημείο την πλοκή μιας ιστορίας, αλλά υπάρχει πάντα η χαρά της εσωτερικής λύτρωσης και φυγής που δημιουργεί καινούργιους, αισιόδοξους και απατηλούς, ίσως κόσμους!  

-Υπήρξαν φορές που παλιοί , γνωστοί Συγγραφείς μου είπαν πως η διάθεση των νέων Συγγραφέων να καταλάβουν μια θέση στα ράφια των βιβλιοπωλείων είναι απίστευτα ορμητική απίστευτα επιθετική σε σημείο που οι ίδιοι οι παλιοί Συγγραφείς να νοιώθουν αυτήν την πίεση και να "κάνουν πίσω" μη θέλοντας να συμμετέχουν σε έναν αγώνα δρόμου της δημοσιότητας. Εσεις καταλαβατε κάτι τέτοιο ; και ποιο δρόμο επιλέξατε για να προχωρήσετε!
Υπάρχει αυτή η αδηφάγα ορμή – όπως σε όλους τους επαγγελματικούς κλάδους - και προσωπικά βουβαίνομαι, τρομάζω με τέτοιες συμπεριφορές και συσπειρώνομαι στον εαυτό μου. Δεν αντιδρώ όμως κι αφήνω να κυλήσει η ροή των εξελίξεων. Ό,τι είναι να γίνει θα γίνει… Η νοοτροπία του μονομάχου στην αρένα δεν μου ταιριάζει! Παραχωρώ από την αρχή τη νίκη στο πεινασμένο λιοντάρι!

-Η οικονομική κρίση και οικονομική αθλιότητα που σιγά - σιγά επιβάλλεται στη χώρα μας, πιστεύετε πως θα αναστείλει επ' αόριστον τις πωλήσεις βιβλίων, ή οι άνθρωποι θα θέλουν να ξεφύγουν από την καθημερινή τους ζωή ταξιδεύοντας μέσα από τις σελίδες ενός βιβλίου ως η μοναδική ίσως, δυστυχώς, διασκέδαση;
Το βιβλίο παραμένει ο Βασιλιάς όλων των τεχνών… των βουβών κι αοράτων σχέσεων, των αποσκευών, των διακοσμητικών… των… των! Σε ταξιδεύει, σε παρηγορεί στη μοναξιά σου, σε συντροφεύει ευχάριστα στις ενδοσκοπήσεις σου… το αγγίζεις, του μιλάς, το μυρίζεις, το μεταφέρεις, το δανείζεις…. Ομορφαίνει το περιβάλλον σου, βελτιώνει τη διάθεση, σε συστήνει με σκιερά κομμάτια της ψυχής σου. Ουπς! Πήρα φόρα… Σταματώ! Μπορώ να γράψω σελίδες για τον πολύτιμο ρόλο των βιβλίων στη ζωή μας! Οπότε ψηφίζω Αισιοδοξία για το μέλλον του!    

-Είναι  η ποιότητα της γραφής σας που κινεί τους Αναγνώστες. Αυτό είναι πιά γνωστό σε όλους μας. Εσεις τι ορισμό δίνειτε στις λέξεις Λογοτεχνης- Συγγραφέας και κυρίως εσείς πως ονομάζετε την Ελση?
Ο τίτλος «Λογοτέχνης» κι επιπλέον «Συγγραφέας» είναι εξαιρετικά τιμητικός, συγχρόνως όμως βαρύς κι επίπονος. Απαιτεί χρόνο μέχρι να καταξιωθεί, να αγαπηθεί από το κοινό, να εμπνεύσει εμπιστοσύνη  και να διεκδικήσει το ρόλο του στο ράφι μιας διαχρονικής βιβλιοθήκης! Η Έλση αυτοχαρακτηρίζεται απλώς…. Ονειροπόλα!

-Σας ενοχλεί κάτι στους ανθρώπους; Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ;Τι πιστεύετε πως σας προσδιορίζει;
Κάποτε με ενοχλούσαν πολλά ξένα στοιχεία προς εμένα στο χαρακτήρα των ανθρώπων και ίσως γινόμουν επικριτική. Στην πορεία του χρόνου όμως συνειδητοποίησα ότι δε με αφορούσαν προσωπικά, διότι όλοι παλεύουμε ουσιαστικά με τους δικούς μας εσωτερικούς περιορισμούς και πεποιθήσεις κι απλώς καθρεφτίζουμε συμπεριφορές και δικές μας ελλείψεις στους άλλους. Λυτρώθηκα! Δε με ενοχλεί τίποτα πλέον. Πορεύομαι το προσωπικό μου μονοπάτι κι ασχολούμαι με την κατάκτηση της ψυχής μου κι αυτό μου αρκεί, επειδή είναι ζόρικη, με παιδεύει και με υποβάλλει σε συχνές και δύσκολες δοκιμασίες. 

-Σαν άνθρωπος τι ελπίζετε ; εχετε κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο;
Ελπίζω να γεμίσει ο πλανήτης με εκατομμύρια λιθαράκια συμπόνιας ανάμεσα στους ανθρώπους. Να φουντώσουν και να απλωθούν σαν κατάφυτα δάση σε ολάκερο τον κόσμο!  Να ξεκινήσει η αλλαγή για τις επόμενες γενιές… για τους νέους που αγαπάμε και στα μάτια τους καθρεφτίζουμε το μέλλον! Ευτυχώς έχω ακόμα αρκετές ανεκπλήρωτες επιθυμίες, διότι είναι μεγάλο δώρο και προνόμιο στη ζωή να μπορεί κάποιος να Ονειρεύεται!  

Είναι πολύ μεγάλη η χαρά και η τιμή που νοιώθω και σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο που διαθέσατε. Θα ήθελα να συνεχίσω την κατά τη γνώμη μου σωστή παράδοση να κλείσετε εσείς όπως θέλετε, με τις δικές σας σκέψεις αυτήν την συνομιλία. Θα θέλατε να μας πείτε λίγα λόγια  για το νέο σας πόνημα που μόλις κυκοφόρησε κι αν ετοιμάζετε κάτι άλλο;

Θα συνδυάσω το νέο μου βιβλίο «Η Αυλή των Ονείρων» με ένα φιλοσοφικό μήνυμα, διότι η ιστορία αφορά στον ήρωα μου τον Μάνθο, ο οποίος αποδέχεται στωικά την καθημερινότητα και ροή της ζωής και προσπαθεί ν’αντιμετωπίζει όλες τις αντιξοότητες προχωρώντας σύμφωνα με τους προσωπικούς του κώδικες τιμής. Η Αυλή των Ονείρων με άλλα λόγια εκφράζει τη φωνή μέσα μας, τους Νόμους της ψυχής μας! Νομίζω ότι αυτοί είναι κι οι δυο μεγάλοι Πυλώνες της πορείας μας: Η Αποδοχή των πάντων… και Η Αγάπη!
Με ρωτάτε αν ετοιμάζω κάτι άλλο; Αναπνέω, βλέπω, ακούω, αγγίζω, γεύομαι, μυρίζω… Γράφω συνεχώς! Ευχαριστώ Ουρανέ μου! 

Θα ήθελα πραγματικά να σας ευχαριστήσω με τη σειρά μου, κυρία Τσακάλου για την ουσιαστική συμπαράσταση σας και βοήθεια προς όλους τους συγγραφείς, την υποστήριξή σας στα βιβλία και την έμπρακτη απόδειξη της Αγάπης σας με τις καθημερινές και  συνεχείς συμμετοχές σας, σε παρουσιάσεις κι εκδηλώσεις. Λειτουργείτε σαν αόρατη, κινητήρια δύναμη στο παρασκήνιο!
Να’στε πάντα καλά κι Αισιόδοξη μέσα σας!

Με τιμή
Έλση Τσουκαράκη  

Σας ευχαριστώ και πάλι!

Περισσότερα για τη συγγραφέα μας εδώ


ΓΙΟΥΛΗ ΤΣΑΚΑΛΟΥ
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου