ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ , Η κριτική άποψη της κυρίας Αναστασίας Δημακοπούλου για το βιβλίο "ΒΑΛΕΝΤΙΝΑ η γητεύτρα των Αθηνών" ΔΗΜΗΤΡΑ ΙΩΑΝΝΟΥ, Εκδόσεις Ψυχογιός!!



                                                                        περισσότερα για το βιβλίο εδώ
  



Αν η παραμυθένια Κασσάνδρα, προκαλούσε μία έξαψη στην φαντασία του αναγνώστη, η Βαλεντίνα, ένα είναι σίγουρο, τον μαγεύει!!! 

Η Βαλεντίνα λοιπόν, είναι μία νέα, δυναμική γυναίκα που διεισδύει στα συγγραφικά δρώμενα της συγγραφέας Δήμητρας Ιωάννου, δίνοντας στην πένα της μία μαγεία και μία σαγήνη, που αποπνέει η όμορφη εποχή της Μπέλ Επόκ! Στην παλιά, υπέροχη Αθήνα της Μπέλ Επόκ (1880-1910), λοιπόν, τοποθετείται χρονικά, το τρίτο κατά σειρά βιβλίο της Δήμητρας Ιωάννου Βαλεντίνα Η γητεύτρα των Αθηνών! Σ΄αυτή την ιδιαίτερου κάλλους εποχή, ατόμων με ήθος, αρχοντιά και ευγένεια, αναγεννιέται η Βαλεντίνα, μία όμορφη και γοητευτική κοκκινομάλλα κοπέλα, χαρισματικό δημόσιο πρόσωπο, διάσημη Ελληνίδα ηθοποιός της θεατρικής σκηνής, με αναγνωρισμένο υποκριτικό ταλέντο και χιλιάδες θαυμαστές! Ποια είναι όμως η Βαλεντίνα, η ταλαντούχα θεατρίνα που είχε όλο τον κόσμο στα πόδια της και σκορπούσε πάθη σε κάθε πέρασμά της; 

Η συγκινητική ιστορία της όμορφης κοκκινομάλλας ξεκινάει στην επαρχία. Μία ασήμαντη υπηρετριούλα ήταν στο μεγάλο αρχοντικό των Σγουρών, η οποία αγωνίστηκε με νύχια και με δόντια προκειμένου να δαμάσει τους δαίμονές της και να υπερισχύσει στον εαυτό της, για να επιβιώσει. Κακοποιημένη ψυχικά και σωματικά, διωγμένη από μία οικογένεια, της οποίας αποτελούσε ξένο σώμα, κατηγορούμενη για ένα έγκλημα που δεν διέπραξε ποτέ, επιστρατεύει την εξυπνάδα και την αυτοπεποίθησή της και μετά από ένα περιπετειώδες ταξίδι φθάνει στην Αθήνα, όπου θ΄αδράξει όλες τις ευκαιρίες, για να ξεδιπλώσει την χαρισματική της φύση και το θεατρικό της ταλέντο. Περιτριγυρισμένη από φίλους και προσφιλή πρόσωπα, συμπορευόμαστε μαζί της σ΄ένα πολυκύμαντο ταξίδι, με σκοπό την αναγνωρισιμότητα και την επιβεβαίωση. 

Συμπάσχουμε στην αποκάλυψη του δράματος της Βιργινίας! Συμπονούμε τον λουστράκο Λουκίλη, που αγωνίζεται να ξεφύγει από τον στιγματισμό και τον βρωμερό βούρκο της ανηθικότητας! Συμπαθούμε την πονόψυχη και ευσπλαχνική Αιμιλία! Ενώ, μυστήριο εκπέμπει η λιπόσαρκη και ντροπαλή φιγούρα του ποιητή Ιάκωβου με την σοβαρότητα που τον διακρίνει και την εκλεπτυσμένη συμπεριφορά του! Στην αγωνιώδη προσπάθεια της Βαλεντίνας να ξεπεράσει με σύνεση και υπομονή, αγκάθια που πονούν και ματώνουν, θα προστεθούν αγαπημένα πρόσωπα, αλλά και η τραγικότητα ενός ανεπανάληπτου έρωτα! Μεταξύ τους, περιπλέκεται ένα κουβάρι αντικρουόμενων συναισθημάτων αγάπης και μίσους, που προετοιμάζει τον αναγνώστη για σοκαριστικές ανατροπές! 




Μία ενδιαφέρουσα τοιχογραφία της Μπέλ Επόκ της Αθήνας έχει φιλοτεχνήσει η συγγραφέας μας, βάζοντάς μας στο πνεύμα της εποχής, υιοθετώντας τους ιδιαίτερους τρόπους και τις χαρακτηριστικές συμπεριφορές. Μπον βιβέρ των Αθηνών, με τις ρεντικότες και τα κλακ τους, συνοδευόμενοι από κομψές κυρίες, με τις βιζαβί και τα μόνιππα να βολτάρουν στα λιθόστρωτα στενά της Πλάκας, στα καφέ σαντάν του Ιλυσσου, στο παραθαλάσσιο Φάληρο αλλά και στα εξοχικά Πατήσια, χαρακτηριστικά σημεία αναφοράς της τότε ρομαντικής Αθήνας! Από την αντίπερα όχθη τώρα, αντικρίζουμε με δέος τα χασισοποτεία και τους τεκέδες της εποχής, ερχόμαστε αντιμέτωποι με την σκληρότητα των κουτσαβάκηδων, τον σκοτεινό κόσμο της μορφίνης και τον υπόκοσμο της πορνείας.
Επίκεντρο όλων η Βαλεντίνα, η γητεύτρα των Αθηνών, που με την γοητευτική παρουσία της και την έμφυτη ικανότητά της κερδίζει τον σεβασμό όλων, αναδεικνύεται από μία ασήμαντη και βασανισμένη επαρχιωτοπούλα, σε κορυφαία θεατρίνα του Μεγάλου Θεάτρου των Αθηνών! Με έντεχνο λογοτεχνικό ύφος και λυρική γραφή, η κ Ιωάννου ηθογραφεί τον καμβά της Μπέλ Επόκ, με ζωντανές εικόνες και περιγραφές, που μεταφέρουν το κλίμα μίας ξεχωριστής εποχής, εφαλτήριο επαναστατικών αλλαγών και κοινωνικών αναταράξεων! 

Σ΄αυτή την δημιουργική εποχή, ξαναγεννιέται από την λάσπη στην οποία είχε βυθιστεί, η Βαλεντίνα, επιβεβαιώνοντάς μας την πεποίθηση ότι, οι δύσκολες στιγμές είναι για τους δυνατούς, για ανθρώπους με όραμα, σύνεση και προνοητικότητα. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν όλοι μας, μαζί με την δυναμική Βαλεντίνα, στην αθωότητα και στον ρομαντισμό μιας άλλης εποχής και ας γευτούμε μαζί της τους καρπούς μιας οδυνηρής όσο και μαγευτικής πορείας! 

Περισσότερα για τη συγγραφέα μας εδώ 



ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΔΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ για την ομάδα
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου