ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

Κριτική άποψη για το βιβλίο "Το μυστικό ήταν η ζάχαρη , Τέσυ Μπάιλα, Εκδόσεις Ψυχογιός



Ένα πολύ δυνατό βιβλίο από την αρχή μέχρι το τέλος, που κρατά αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη και σε κάνει να μην θέλεις να το αφήσεις! 




Εικόνες, μυρωδιές της κρητικής επαρχίας πλημμυρίζουν τα μάτια μας και τις αισθήσεις μας και είναι κυριολεκτικά σαν να ζούμε την εποχή εκείνη στην Κρήτη! Πολύ ζωντανές οι περιγραφές, μυρίζεις δηλαδή το άρωμα του βασιλικού όση ώρα διαβάζεις και τρομάζεις όταν οι εγκληματίες γερμανοί σκοτώνουν τους χωρικούς μέσα στην εκκλησία. Λυπάσαι πραγματικά τη βασανισμένη Μαρίτσα και όλους τους αιχμάλωτους στο στρατόπεδο συγκέντρωσης. Από τα πιο δυνατά σημεία του βιβλίου η περιγραφή της περιόδου της Κατοχής στην Κρήτη και στο Άουσβιτς. ένα καλογραμμένο βιβλίο που σε ταξιδεύει και σε συνεπαίρνει ζώντας παράλληλα τόσες ζωές μέσα από τις ζωές των ηρώων. Τόσο έντονο και τόσο τρυφερό σαν το μυστικό του, τη ζάχαρη! Παραστατικές αφηγήσεις, ολόκληρη η Κρητική Ιστορία, ο προσωπικός γολγοθάς των ανθρώπων και μια Κατίνα "ζαχαρωτή" απέναντι σε έναν τόσο ιδιότυπο Θέμελη, θύμα και θύτης ταυτόχρονα. Μνήμες μιας άλλης εποχής, αναβιώνουν από μια σύγχρονη πένα που σίγουρα θα συζητηθεί. Ενα εξαίσιο δείγμα γραφής, μια πολύ προσωπική ιστορία πολύ πετυχημένα δοσμένη , πλαισιωμένη με πολύ ιδιαίτερο τρόπο με ολα αυτά τα γνωστά σε όλους μας ιστορικά γεγονότα, που όμως μου φάνηκε σαν να τα διάβαζα για πρώτη φορά! Εύχομαι να το διαβάσει πολύς κόσμος.



Σε κάθε βιβλιο της η Τέσυ Μπάιλα εκφράζει την αγάπη της για την συγγραφή , για την κάθε της ιστορία και για τους ήρωες που την περιβάλλουν. Μεταδίδει πάντα νοήματα που κεντρίζουν το ενδιαφέρον του κάθε αναγνώστη. Την ευχαριστώ γιατί κάθε φορά κάνω ενα καινούριο υπέροχο ταξίδι !!!!

Γιούλη Τσακάλου
ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου