ΒΙΒΛΙΟ - ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ - ΚΡΙΤΙΚΕΣ

Φίλες, φίλοι,

Σας καλωσορίζουμε στο blog της ομάδας ΒΙΒΛΙΟ-ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ-ΚΡΙΤΙΚΕΣ! Για πόσο μπορούμε να περιπλανηθούμε στον κόσμο του στοχασμού και της συνείδησης; Μέχρι πού αποδεχόμαστε το ελεύθερο πέταγμα της σκέψης; Κι όταν γυρίσουμε στο παρόν, στη λογική, στο «πρέπει», δεν θα πούμε ότι ήταν όνειρο, παράκρουση ή μέθη; Αυτό το ταξίδι της σκέψης στη μέθη και στο όνειρο ευελπιστεί να χαρίσει αυτή η ομάδα στον κάθε αναγνώστη. Να του δώσει φτερά για να ξεκινήσει το μαγικό σεργιάνι του σε έναν κόσμο απόλυτα αληθινό αλλά και τόσο ανεξερεύνητο, στον χώρο του βιβλίου που τόσο αγαπάμε. Και μαζί, να το στηρίξουμε με αγάπη, ήθος, ευγενικές προθέσεις, σκέψεις και πράξεις!

Γιούλη Τσακάλου

Δευτέρα 18 Απριλίου 2016

Η Γιούλη Γεωργία Τσακάλου γράφει για την Νικόλ Άννα Μανιάτη και το νέο της βιβλίο!

Πιστεύω  ότι για  την ΝΙΚΟΛ-ΑΝΝΑ ΜΑΝΙΑΤΗ δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις καθώς είναι πολυγραφότατη, και μετρά  Δέκα βιβλία στη φαρέτρα της. Εχει εκδόσει 5 βιβλία απο τις εκδόσεις Ωκεανίδα και απο τις Εκδόσεις ΨΥΧΟΓΙΟΣ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά της "Κομμένα Λουλούδια", "Αόρατος Δεσμός", "Ο ύπνος των χιλίων ημερών", "Πίσω απ' τον καθρέφτη" (η αδυναμία μου ) και "Έκπτωτος Άγγελος". Διαβάζοντας το «Και η ελπίδα γύρισε ξανά» έμεινα έκπληκτη από την δυνατή πένα που είχε από το πρώτο της ακόμα βιβλίο. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό είναι το πρώτο βιβλίο της συγγραφέως που επανεκδίδεται από τις εκδόσεις Ψυχογιός.




Η Νικόλ-Αννα Μανιάτη γεννήθηκε στην Κύπρο, όπου και έζησε τα παιδικά της χρόνια. Σε πολύ νεαρή ηλικία μετακόμισε με την οικογένειά της στο Λονδίνο. Σπούδασε Αγγλική Φιλολογία και είναι κάτοχος B.A., P.G.C.E και M.A. Ολοκλήρωσε επίσης σπουδές νοσηλευτικής τριετούς φοίτησης στο King Edward Memorial Hospital. Το 1978 εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου αρχικά εργάστηκε ως καθηγήτρια αγγλικών, ενώ αργότερα άνοιξε δικό της κέντρο ξένων γλωσσών, το οποίο διεύθυνε επί δεκαοκτώ χρόνια. Στο διάστημα αυτό εξέδωσε με επιτυχία τέσσερα εκπαιδευτικά βιβλία, τρία από τα οποία εγκρίθηκαν από το Υπουργείο Παιδείας. Το τέταρτο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό οίκο Longman. Υπήρξε επίσης εισηγήτρια εκπαιδευτικών σεμιναρίων και μέλος εξεταστικών επιτροπών για την ξενόγλωσση παιδεία. Στο ενεργητικό της περιλαμβάνονται και πολλές δημοσιεύσεις εκπαιδευτικών άρθρων.



Σίγουρα λοιπόν όλοι εσείς έχετε ξενυχτίσει διαβάζοντας κάποιο βιβλίο της. Έτσι έγινε και με μένα στο "Και η ελπίδα γύρισε ξανά". Γιατί η Νικόλ Μανιάτη χειρίζεται άριστα το λόγο εισάγοντας από την πρώτη στιγμή τον αναγνώστη στο μυστήριο. Μας είναι γνωστό και από τα άλλα βιβλία της συγγραφέως ότι μόλις αρχίζεις ένα της βιβλίο δεν σε αφήνει να σηκώσεις κεφάλι μέχρι να το τελειώσεις.

Το μυθιστόρημα είναι γραμμένο σε δύο άξονες. Το πρώτο μέρος θα μπορούσαμε να πούμε ότι είναι κοινωνικό-αισθηματικό για να γίνει στο δεύτερο, και μεγαλύτερο μέρος του, αστυνομικό


Φυσικά περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα συστατικά που
χρειάζονται για ένα συναρπαστικό βιβλίο. Υπάρχει ο έρωτας, η απάτη, το μυστήριο, μια απόπειρα δολοφονίας και φυσικά ένας πολύ έξυπνος αστυνομικός που βρίσκεται μπροστά από τις κινήσεις των κακοποιών. Με μαεστρία η συγγραφέας μας παραθέτει τις επιμέρους ιστορίες της, με τέτοιο τρόπο, ώστε όταν λύνεται η μια απορία μας, αμέσως να μπαίνει η βάση για την επόμενη.


Μέχρι τη στιγμή που θα το τελειώσουμε δεν έχουμε καταφέρει να πάρουμε ανάσα ούτε να προβλέψουμε την
επόμενη κίνηση των δραστών. Η καταιγιστική δράση του κρατάει τον αναγνώστη πάντα σε εγρήγορση.

Οι χαρακτήρες της είναι άρτια δομημένοι. Η αφήγηση ρέει
αβίαστα, εμπλουτισμένη με αληθοφανείς διαλόγους μεταξύ των ηρώων και ρεαλιστικές περιγραφές.

Διαβάζοντας το βιβλίο πολλά πράγματα περνούσαν από το μυαλό μου, όπως, τελικά είναι αλήθεια «Το πεπρωμένο φυγείν αδύνατον»; ή εμεις μπορούμε ν αλλάξουμε το ρουν της ιστορίας μας .. εξάλλου αυτό είναι ένα φιλοσοφικό ερώτημα που ταλανίζει τους συγγραφείς από αρχαιοτάτων χρόνων.. Αυτό που για μένα δεν είναι καλό, μπορεί για κάποιον άλλο να είναι το ιδανικό; Tι ρόλο παίζει KAI τι αποτέλεσμα έχει στην μετέπειτα ζωή μας η υπερβολική αγάπη??   Ποιο το αποτέλεσμα της έλλειψής της; Τι γίνεται όμως οταν για τον εαυτό μας ειναι μεγαλύτερη απ αυτή που εχουμε για το σύντροφό μας ?? ή και το αντίθετο !!  Και
που οδηγούν όλες αυτές οι καταστάσεις; Σε αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα μας απαντάει η συγγραφέας σε αυτό της το βιβλίο.

Όμως, όπως σας είπα και στην αρχή στο βιβλίο πλανάται το μυστήριο. Ασύνδετα γεγονότα, όπως η απαγωγή ενός βιομήχανου, οι κλοπές εικόνων από κάποια μοναστήρια, μας προκαλούν να ανακαλύψουμε την σχέση που μπορεί να έχουν με την κεντρική ηρωίδα της, την Ειρήνη.

Η Ειρήνη με την παρέα της παραθερίζει στον Πλαταμώνα και άθελά της γίνεται μάρτυρας μιας παράνομης διακίνησης. Από εκείνη τη στιγμή και μετά αρχίζουν τα προβλήματά της που λίγο έλειψαν να της κοστίσουν τη ζωή. «Όποιου του μέλει να πνιγεί ποτέ του δεν πεθαίνει» σκέφτηκα.

Μια σειρά από συμπτώσεις και επώδυνα γεγονότα διαδέχονται το ένα το άλλο μέχρι που η Ειρήνη τελικά καταφέρνει να δώσει τη «Χαρά» και τη ζωή σε έναν άλλο απογοητευμένο άνθρωπο που είχε αποτραβηχτεί από την ενεργό δράση σε ένα σπιτάκι στο δάσος με λαχανόκηπο. Ο ένας έσωσε τον άλλο από τον θάνατο. Είτε τον πραγματικό είτε τον ψυχικό.

Κάπου εκεί έλαμψε δια της παρουσίας της η πραγματική αγάπη!

Μια περιπέτεια λοιπόν που κόβει την ανάσα, ένας έρωτας αγνός που επικρατεί ακόμη και μέσα στην σύγχυση του μυαλού, ένα ανελέητο κυνηγητό για δικαιοσύνη και τιμωρία και ανάμεσα τους η χαραμάδα με το αχνό φως της υπόσχεσης πως "η ελπίδα θα γυρίσει ξανά..."»...


ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΣ



(2007)   Η κόρη του φεγγαριού, Ωκεανίδα


Η Λευκή, αθώο θύμα οικογενειακών γονιδίων, ζει χωρίς τη στοργή του πατέρα της, ώσπου ένα απόγευμα μαθαίνει τυχαία μια τρομερή αλήθεια. Συγκλονισμένη, εγκαταλείπει το μικρό χωριό και την ασφάλεια του σπιτιού της προσπαθώντας να ξεφύγει από τη μοίρα της.

Το δωδεκάχρονο κορίτσι αποφασίζει να τελειώσει τη ζωή του στα νερά της θάλασσας. Σώζεται από ένα ζευγάρι τουριστών και η ζωή του πια αλλάζει ολοκληρωτικά.
Χρόνια αργότερα, επιτυχημένη στη ζωή και με τη λαχτάρα της ευτυχίας στην καρδιά, ξαναβρίσκεται στην Ελλάδα. Οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας ξυπνούν έντονες κι αποφασίζει να ξετυλίξει το κουβάρι του μυστηρίου που καλύπτει τη γέννησή της.

Οι παιδικοί φόβοι ξαναγυρίζουν, μα η επιθυμία να μάθει είναι δυνατότερη.


(2008)   Οι μούσες της σιωπής, Ωκεανίδα



Tέσσερις γοητευτικές, άγνωστες μεταξύ τους, επιτυχημένες γυναίκες. Ο έρωτας μπαίνει στη ζωή τους, σε διαφορετικές στιγμές, αλλά το τίμημα είναι πολύ βαρύ. Αφήνει πίσω του συντρίμμια, πόνο και μια ερημιά στην ψυχή.

Η μοίρα αποφασίζει ένα ραντεβού ανάμεσά τους και δένονται μ' έναν αόρατο ψυχικό δεσμό και δυνατή φιλία. Ανακαλύπτουν με φρίκη ότι υπαίτιος της δυστυχίας τους είναι ο ίδιος άνθρωπος. Αποφασίζουν να τον εκδικηθούν...

Όμως η μοίρα αποφασίζει αλλιώς!



(2009)   Όταν κλαίνε τ' αστέρια, Ωκεανίδα



"... κι αφού, όπως λες, η γιαγιά σου ξέρει τι σας γράφουν τ' άστρα, γιατί δεν προσπαθείτε να το αποφύγετε, να το αλλάξετε;"
"Γιατί δεν κάνει ν' αλλάζεις αυτό που σου γράφουν τ' άστρα. Πίσω του έρχονται χειρότερα αν το αποτρέψεις. Και τότε τ' άστρα κλαίνε".
"Κλαίνε; Γιατί;"
"Κλαίνε για μας!"

Ο σαραντάρης Ελληνοαμερικανός έμεινε σιωπηλός. Η δεκαεπτάχρονη Ρουμάνα τσιγγάνα τον κοίταζε σοβαρή... Πενήντα χρόνια μετά, η μοίρα έμελλε να παίξει με τις ζωές δύο νέων ανθρώπων. Του νεαρού επιτυχημένου Ελληνοαμερικανού Στέφανου και της όμορφης, μυστηριώδους Κασσάνδρας.

Η μοιραία συνάντησή τους άλλαξε τραγικά τη ζωή τού Στέφανου, γιατί η Κασσάνδρα θέλησε ν' αλλάξει αυτό που έγραψαν τ' άστρα.
Όταν όμως κλαίνε τ' αστέρια...


(2010)   Το τίμημα, Ωκεανίδα



Πολλοί πιστεύουν πως το μίσος μέσα σου για κάποιον, δεν μπορεί να τον αγγίξει. Κατατρώει μόνο εσένα τον ίδιο.

Η μικρή, γλυκιά Μαργαρίτα από τα δώδεκα της μεγάλωνε μαθαίνοντας να μισεί τον παιδικό της φίλο και τη μάνα του. Ο πατέρας της τροφοδοτούσε την αθώα παιδική της ψυχή με το συναίσθημα αυτό, σταλάζοντας σταγόνα-σταγόνα το δηλητήριό του, βασισμένος στην αγάπη που του έτρεφε η κόρη του και την τυφλή της εμπιστοσύνη στο άτομό του. Και η Μαργαρίτα θυσίασε όνειρα και μέλλον γι' αυτή την εμπιστοσύνη, γιγαντώνοντας μέσα της το μίσος και τη δίψα για εκδίκηση για τους ανθρώπους που της υπέδειξε.

Με ολέθριες συνέπειες για την οικογένεια του παιδικού της φίλου.
Όταν μαθαίνει την αλήθεια, είκοσι χρόνια μετά, θα προσπαθήσει με κάθε τρόπο να επανορθώσει για ότι προκάλεσε το παρόλογο και άδικο συναίσθημα που κυριαρχούσε μέσα της τόσα χρόνια.
Αλλά έπρεπε να πληρώσει. Θα άντεχε το τίμημα της εξιλέωσης;


(2011)   Κομμένα λουλούδια, Ψυχογιός



Πώς θα μπορούσε να μετρηθεί η μητρική αγάπη; Με τι να συγκριθεί; Έχει όρια η θυσία στην οποία φτάνει μια μάνα για χάρη των παιδιών της; Η Ευδοκία έκανε αυτό που την πρόσταξε η καρδιά της, δε σκέφτηκε ούτε στιγμή τον εαυτό της.

Ο Χρήστος ήταν μικρό παιδί ακόμη όταν οδηγήθηκε στο ορφανοτροφείο μαζί με τις τρεις αδελφές του, την Αναστασία, τη Στυλιανή και το μωρό, τη Σοφία. Ήταν αυτός που ανέλαβε να τις φροντίζει στις δύσκολες συνθήκες, αδελφός και γονιός μαζί, αποφασισμένος και σκληρός. Όσο σκληρό μπορεί να κάνει η ζωή ένα οκτάχρονο αγόρι. Και όταν τα τρία κορίτσια υιοθετήθηκαν από διαφορετικές οικογένειες και έφυγαν μακριά, ο Χρήστος ήταν και πάλι αυτός που ορκίστηκε ότι κάποτε θα έβρισκε ξανά τις αδελφές του, κι ότι θα αντάμωνε με τη μάνα του, όσα χρόνια κι αν περνούσαν, όσα χρόνια κι αν χρειαζόταν να περιμένει.

Μια ιστορία για τέσσερα παιδιά, τέσσερα κομμένα λουλούδια, που αποδεικνύει ότι η ανιδιοτελής αγάπη έχει το πιο μεθυστικό άρωμα.


(2012)   Αόρατος δεσμός, Ψυχογιός



Το ποδοβολητό πίσω της δυνάμωνε. Έφτανε στ’ αυτιά της απειλητικό, επίμονο. Τα βαριά άρβυλα άφηναν έναν οξύ ήχο καθώς χτυπούσαν πάνω στις πέτρες, στο καλντερίμι. Κάπου κάπου ξεχώριζε τις βρισιές που συνόδευαν το θόρυβο και οι απειλές τής πάγωναν το αίμα… Κάποιο λουκέτο ακούστηκε να μπαίνει στη θέση του και να κλειδώνει. Απέναντι ένα μάνταλο έπεσε βαρύ και σφάλισε μια πόρτα. Το χωριό θα έκλεινε τα μάτια σε ό,τι κι αν γινόταν! Πάσχισε να βρει κάπου να κρυφτεί μα η κοιλιά, που μόλις άρχισε να διαγράφεται, και ο σάκος που είχε κρεμασμένο στον ώμο την εμπόδιζαν.

H Αγγελική καταδιώχτηκε, πόνεσε, πείνασε για να φέρει στον κόσμο μια πολύτιμη ζωή. Μια κρίσιμη στιγμή, μια αθώα αλλά άτυχη κίνηση και μια εξήγηση που δόθηκε πολύ αργά, από φόβο, θα σταθούν μοιραίες για τη σχέση μητέρας και παιδιού.

Μια αλλόκοτη σχέση αγάπης και μίσους ανάμεσα σε μάνα και γιο με ολέθρια αποτελέσματα!
Μπορεί, άραγε, ο χρόνος να γυρίσει πίσω; Μπορεί η αγάπη της μάνας να βρει δικαίωση στην καρδιά του γιου της;


(2013)   Ο ύπνος των χιλίων ημερών, Ψυχογιός



Αν ο Σπύρος δεν είχε ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ, αν είχε ακούσει το ξυπνητήρι του στις οκτώ, αν είχε τα απαραίτητα πέντε λεπτά στη διάθεσή του για να ελέγξει τα μηνύματα στον υπολογιστή και να δει ότι το ραντεβού των δέκα είχε μετατεθεί κατά μία ώρα αργότερα, δε θα είχε χάσει τη ζωή του. Τουλάχιστον, όπως αντιλαμβάνεται ο περισσότερος κόσμος την έννοια της ζωής! Ο Σπύρος Παπαγιάννης, στις δέκα παρά τέταρτο το πρωί της 23ης Μαρτίου 2005, έπαψε να υπάρχει. Για τρία ολόκληρα χρόνια! Η Μαρίνα Αγγελή, αδικημένη από τη φύση και τη ζωή, το απόγευμα της 23ης Μαρτίου 2005, ανακάλυψε ένα σημαντικό λόγο για να συνεχίσει να ζει. Η Ιωάννα και ο Αντώνης Δαμήρας, ευτυχισμένοι στα πενήντα τους, βρίσκονται μπλεγμένοι σε γεγονότα που τους ανατρέπουν τη ζωή. Και η Καίτη Καραπάνου, η όμορφη αρραβωνιαστικιά του Σπύρου, περιμένει το θαύμα που θα τον φέρει πάλι στην αγκαλιά της. Το πέρασμα του Σπύρου Παπαγιάννη στη ζώνη της ανυπαρξίας συμπαρασύρει τέσσερις ανθρώπους των οποίων η ζωή ανατρέπεται. Ανυποψίαστοι, μπλέκονται στον ιστό που η μοίρα θα υφάνει με άξονα τον Σπύρο, τον άνθρωπο που υπάρχει χωρίς να ζει. Παιχνίδια, καπρίτσια, μυστικά που περιμένουν πίσω από τις κλειστές κουρτίνες του μυαλού. Και κάπου πιο μακριά η ευτυχία παραμονεύει κι αυτή υπομονετικά…


(2014)   Πίσω απ' τον καθρέφτη, Ψυχογιός



Δυο καλά κρυμμένες επιστολές αποκαλύπτουν τα σχέδια του συζύγου της για το μέλλον της. Πώς θα αντιδράσει η δυναμική και όμορφη Μαριλένα Νέβα όταν θα δει τη ζωή της να ανατρέπεται; Όταν θα συνειδητοποιήσει πως ο μοναδικός άντρας που αγάπησε και εμπιστεύτηκε την πρόδωσε;

Αλλόκοτος, πρωτότυπος και σκληρός ο τρόπος που θα επιλέξει να πάρει την εκδίκησή της. Θα παίξει με το μυαλό του, προσπαθώντας να τον μετατρέψει σε ένα άβουλο ον. Θα τα καταφέρει άραγε, και ποιο θα είναι το τίμημα;

Η ευρηματικότητα του γυναικείου μυαλού όταν η προδοσία προκαλεί την εκδίκηση!


(2015)   Έκπτωτος άγγελος, Ψυχογιός



Είδε την πόρτα να ανοίγει και ο πανικός την τύλιξε. Η καρδούλα της άρχισε να χτυπά με γοργό ρυθμό και ο κόμπος στον λαιμό έγινε κουβάρι που την έπνιξε. Ήθελε να ξεφωνίσει, να τρέξει… μα έμεινε παγωμένη στη θέση της μέχρι που ένα λευκό χέρι απλώθηκε και άδραξε τον μικρό καρπό της. Έκλεισε σφιχτά τα μάτια και περίμενε…

Η Σοφία μεγάλωνε σε ένα περιβάλλον πλημμυρισμένο από τη λατρεία του πατέρα και των παππούδων της, μα την αγάπη από το άτομο που κάθε παιδί αποζητά δεν την εισέπραξε ποτέ. Η απελπισμένη ανάγκη γι’ αυτή την αγάπη την έσπρωξε σε απεγνωσμένες και επικίνδυνες ενέργειες για την ίδια, φρικαλέες γι’ αυτούς που την λάτρευαν. Μέχρι που ήρθε αντιμέτωπη με τον θάνατο, μα και με τον άνθρωπο που μια ζωή λαχταρούσε την αποδοχή στην καρδιά του. Και καταπρόσωπο με την Αλήθεια!

Υπάρχουν άραγε περιθώρια να ανατρέψει τα λάθη και να βαδίσει σε καινούργια μονοπάτια ευτυχίας;


(2005 & 2015)   Και η ελπίδα γύρισε ξανά, Ψυχογιός





Η απαγωγή ενός βιομηχάνου στη Θεσσαλονίκη… Οι αλλεπάλληλες κλοπές σε εκκλησίες και μοναστήρια, που συντηρούν ένα ισχυρό κύκλωμα αρχαιοκαπηλίας… Μια ανύποπτη γυναίκα που παραθερίζει στον Πλαταμώνα και η ανεξήγητη απόπειρα δολοφονίας της, που στοιχίζει τη ζωή σε μια αθώα Ιταλίδα τουρίστρια και εμπλέκει την ίδια σε μια περιπέτεια δίχως αύριο… Ένας έρωτας ανάμεσα σε μια γυναίκα χωρίς μνήμη και έναν νεαρό ερημίτη που της προσφέρει καταφύγιο. Τι συνδέει αυτές τις σκοτεινές ιστορίες; Ποιο είναι το κλειδί που θα δώσει απαντήσεις και θα σώσει ζωές;


Μια περιπέτεια που κόβει την ανάσα, ένας έρωτας αγνός που επικρατεί μέσα στη σύγχυση του μυαλού, ένα ανελέητο κυνηγητό για δικαιοσύνη και τιμωρία και, ανάμεσά τους, η χαραμάδα με το αχνό φως της υπόσχεσης πως η ελπίδα θα γυρίσει ξανά…


Περισσότερες πληροφορίες :  



2 σχόλια: